Coachmethodieken

Bij elk coachingstraject gebruik ik elementen uit verschillende coachmethodieken. De twee belangrijkste zijn de TotalBalance methodiek en de Huis van je Leven methode. Daarnaast werk ik regelmatig met cognitieve gedragstherapie, verbeeldtaal, oplossingsgerichte coaching en geweldloze communicatie.

TotalBalance

De TotalBalance methodiek is een combinatie van therapie en coaching met een bijbelse grondslag, ontwikkeld door de bekende christelijke therapeut en schrijfster Carianne Ros.

Totaaloverzicht

De TotalBalance methode gaat er vanuit uit dat het belangrijk is om altijd te kijken naar het totaalplaatje van jou als mens. Als je worstelt met een probleem op één levensgebied, bijvoorbeeld op je werk of in je relaties, dan heeft dat ook altijd zijn uitwerking op de rest van je leven. Vandaar dat in een TotalBalance coachingstraject alle levensgebieden aan bod komen, al zullen we niet overal even lang bij stilstaan. Afhankelijk van de situatie in jouw leven, zullen we sommige punten verder uitdiepen. Bij andere punten kan het al voldoende zijn als je zelf de opdrachten doorwerkt, zonder dat we daar in de sessies tijdens het coachingstraject nog uitgebreid bij stilstaan.

Problemen bij de wortel aanpakken

Met de TotalBalance methode willen we niet blijven hangen in symptoombestrijding. De kans is anders groot dat je later in je leven opnieuw tegen hetzelfde probleem aanloopt. Vandaar dat we in een TotalBalance traject altijd eerst de tijd nemen om te kijken naar je verleden. Dit biedt je de kans om eventueel aanwezige pijnpunten te verwerken en patronen te herkennen en te doorbreken.

Coachingstraject in drie delen

Het TotalBalance coachingstraject is opgebouwd uit drie delen:
1. Wie was ik? - terugblik op je verleden
2. Wie ben ik? - hoe zit jouw persoonlijkheid in elkaar? Wat zijn jouw talenten? Welke omstandigheden heb jij nodig om tot bloei te komen?
3. Wie word ik? - doelen stellen en stappen zetten voor de toekomst aan de hand van vijf thema's: geloven, groeien, genieten, gezond leven en liefhebben.

De TotalBalance methodiek maakt gebruik van een werkbladen met huiswerkopdrachten. Deze methodiek vormt de basis van het Bouwstenen Coachtraject dat ik aanbiedt.

 

Coachingstraject
WhatsApp Image 2022-11-16 at 17.40.39(1)

Verbeeldtaal

Wanneer het gaat over relaties, in het heden of in het verleden, kan het heel helpend zijn zijn dit met behulp van playmobil poppetjes op tafel te zetten. Het is een beproefde methode onder therapeuten, psychologen en coaches. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. Zelf maak ik gebruik van Verbeeldtaal, een methode die is ontwikkeld door pastorale coach Hermineke Vonk. Het gebruik van playmobil poppetjes kan op een verrassende en snelle manier nieuwe inzichten geven, zowel als het gaat om de relatie met andere mensen, de relatie met jezelf en de relatie met God.

DISC-test en drijfveren-test

Als gecertificeerd DISC en drijfveren specialist van TalentFirst biedt ik je de mogelijkheid om een DISC-test of drijfverentest te doen. Dit kan zowel als onderdeel van het Bouwstenen Coachtraject, maar je kan hiervoor ook een aparte afspraak maken voor een los coachgesprek.

Een DISC test laat zien wat jouw natuurlijke gedrag is, of je meer mens- of taakgericht bent, en of je meer introvert of extravert bent. De test geeft veel inzicht als je nadenkt over wat voor soort werk en activiteiten bij jou passen, maar ook over je relaties met de mensen om je heen.

Bij een drijfveren test gaat het om wat jou motiveert, wat jou drijft bij alles wat je doet. Twijfel je of je bij je werk wel op de juiste plek zit? Of vraag je je af waarom bepaalde activiteiten geen voldoening geven? Een drijfveren test kan dan veel duidelijk maken.

DISC drijfveren certificaat

 

 

Coachingstraject

Het huis van je Leven©

Bij de Huis van je Leven© methode vergelijken we je leven met een huis, dat bestaat uit verschillende kamers, zoals je werkkamer, je vrijetijdskamer, je binnenplaats en je relatiekamer. Met behulp van een praatplaat kunnen we tijdens gesprekken heel gericht de aandacht richten op één van die kamers om te zien wat daar speelt, en wat je daar zou willen veranderen.

De beeldspraak helpt om even op een andere manier naar je leven te kijken en dingen bespreekbaar te maken. Bovendien geeft het op een leuke manier overzicht over de dingen die op dit moment in jouw leven spelen. Zo wordt het makkelijker om te bedenken hoe je dit kan oplossen.

In mijn praktijk gebruik ik mijn eigen variant hiervan, namelijk de Levenshuis praatplaat. Deze komt vooral op tafel bij het begin en de afsluiting van een coachtraject en bij losse coachgesprekken. Daarnaast verzorg ik workshops en koffieochtenden, waarbij deelnemers met elkaar in gesprek gaan over een thema aan de hand van de Levenshuis praatplaat.