Burn-out voorkomen

Elke vrouw heeft af en toe wel last van stressklachten. Dat is normaal. Zolang je de momenten van stress voldoende afwisselt met momenten van gezonde ontspanning, is er niks aan de hand. Het wordt echter minder gezond als de momenten van stress de boventoon gaan voeren. Of als je bij jezelf merkt dat je al bij de kleinste dingen in de stress schiet. In dat geval is de vraag of je misschien afstevent op een overspannenheid of zelfs burn-out. En of het misschien niet nú het moment is om daar wat aan te doen. Want het voorkomen van een burn-out kan je veel leed besparen!

Hoeveel stress-signalen ervaar jij op dit moment in jouw leven? Als je het zou kunnen meten met een stress-meter, wat zou die dan aangeven? Staat de wijzer bij jou meestal in het groen, of gaat hij verdacht vaak naar oranje of rood? (lees ook mijn blog over de stress-meter).

Regelmatige burn-out en stressklachten

Veel vrouwen ervaren regelmatig te veel stressklachten. Een paar jaar geleden liet een onderzoek zien dat zo’n twintig procent van de vrouwen tussen de 25 en 35 jaar last had van klachten die typisch zijn voor een burn-out. Ze zaten op zich (nog) niet in een burn-out, maar hadden wel regelmatig serieuze klachten die een voorbode konden zijn van een burn-out. Zo voelden ze zich bijvoorbeeld minstens één keer per maand psychisch helemaal uitgeput door hun werk. Na afloop van een werkdag voelden ze zich helemaal uitgeput, of ze voelden zich al moe voordat ze aan hun werkdag zouden beginnen.

stressklachten
Tijd voor verandering

Het feit dat je zulke stressklachten ervaart, wil niet zeggen dat je ook onvermijdelijk afstevent op een burn-out. Gelukkig niet! Dit is juist een goed moment om maatregelen te nemen voor jezelf, die je al snel wat kunnen opleveren. En dat is echt een aanrader, want als je eenmaal toch in een burn-out beland bent, kan het herstel veel langer duren. Volgens ArboNed is het ziekteverzuim bij burn-out gemiddeld wel 242 dagen. Met goede begeleiding kunnen mensen gemiddeld na zo’n drie maanden hun werk weer gedeeltelijk oppakken, maar gemiddeld duurt het wel zes tot acht maanden voor mensen na een burn-out weer volledig aan het werk zijn. Bovendien heeft een burn-out bij veel mensen een blijvende impact, waardoor ze nooit meer helemaal terugkomen op hun oude energieniveau. Daarbij komt het regelmatig voor dat mensen later weer een terugval hebben, waardoor ze opnieuw geheel of gedeeltelijk thuis komen te zitten.

Wat kun je doen op het moment dat je zo veel stressklachten ervaart? Welke maatregelen kun je nemen om het tij te keren? Daar zijn gelukkig voldoende mogelijkheden voor. Waar het om gaat, is dat je jezelf helpt om meer veerkracht te ontwikkelen, zodat je beter in staat bent om goed om te gaan met verrassingen, veranderingen en onverwachte tegenslagen.

Hoe je dat doet? Ik geef je alvast vier tips.

1. Reken af met de bagage uit je verleden en ontwikkel emotionele stabiliteit

Als je in het verleden dingen hebt meegemaakt, die je nog niet helemaal hebt verwerkt, dan heeft dat veel impact op je functioneren. Je bent, bewust of onbewust, misschien bang dat dingen net zo gaan als toen, of dat mensen net zo reageren als je eerder hebt meegemaakt. En dat kan ervoor zorgen dat relatief kleine dingen toch zorgen voor veel stressklachten, omdat ze werken als een trigger. Als je de tijd neemt om dingen uit je verleden te verwerken, kan je dat helpen om veel van zulke elastieken door te knippen die je tegenhouden om je vrij te bewegen.

2. Werk met jouw unieke talenten en persoonlijke sterkten

Weet je wat jouw intrinsieke talenten zijn? De dingen waar jij echt goed in bent, en die je ook leuk vindt om te doen? En weet jij ook wat de sterke punten zijn van jouw persoonlijkheid? Als je werk en andere activiteiten doet die aansluiten bij jouw sterkten en talenten, kosten dingen je waarschijnlijk automatisch veel minder energie en zul je meer genieten van wat je doet. Bovendien geeft het ook een boost aan je gevoel van zingeving en waarde, omdat je op die manier een unieke bijdrage levert aan de samenleving. Het kan je dus enorm helpen om dit voor jezelf vast te stellen.

3. Zorg voor een gezond beeld van jezelf, je waarden en je passies

Hoe is het gesteld met jouw zelfbeeld? Hoe tevreden ben jij met jezelf, met hoe je eruit ziet, hoe jij je gedraagt en wat je doet? Je zelfbeeld heeft enorm veel impact op de manier waarop je dingen beleeft en hoe je in het leven staat. Daarbij is het ook goed om helder te hebben welke dingen jij nu echt belangrijk vindt (je waarden) en waar je enthousiast van wordt (je passies). Een gezond zelfbeeld en helder zicht op je waarden en passies kunnen je veel helpen om duidelijk en ontspannen je grenzen aan te geven, zonder je druk te hoeven maken over wat anderen daarvan vinden.

4. Kies voor een gezonde levensstijl

Als ik je vertel dat een gezonde levensstijl belangrijk is, hoor je waarschijnlijk niks nieuws. Waarschijnlijk ken je zelf ook wel het belang van gezonde slaap, beweging en gezond eten. Maar de kunst is om dat ook echt toe te passen in je eigen leven. Vaak hebben we wel goede voornemens wat dit soort dingen betreft, maar zodra de stress wat meer toeneemt, zijn dit vaak de eerste dingen die in het gedrang komen. Dan snaaien we toch weer even wat chips of chocola omdat we het zat zijn en skippen we de sportschool omdat we te druk zijn met andere dingen. En liggen we ’s avonds in bed nog allerlei lijstjes door te nemen, waardoor we minder goed in slaap vallen. Wat we ons daarmee vaak niet realiseren, is dat je op die manier in een soort negatieve spiraal terecht komt, waarmee je jezelf zeker niet verder helpt. Zorg er dus voor dat je ook op momenten van stress gezonde keuzes maakt.

Kun je wel wat hulp bij je stressklachten gebruiken?

Ik wil je hier graag bij helpen door middel van het Bouwstenen Coachtraject. In het begin van het traject bekijken we samen aan de hand van het Levenshuis op welke punten jij graag stappen wilt zetten, waar je wel wat support bij kunt gebruiken. Met creatieve hulpmiddelen gaan daar vervolgens samen mee aan de slag. Nieuwsgierig? Download dan nu alvast het gratis e-book ‘Vier stappen naar meer rust, energie en balans’ of meld je aan voor een gratis minder-stress-meer-jezelf sessie.