Vakantiestress met kinderen – 5 tips voor meer rust

Foto van Nitin Dhumal op pexels.com

‘Vakantie is een periode om leuke dingen te doen, te reflecteren, te bezinnen en te ontspannen’, zo las ik ergens op een website. Dat klinkt allemaal prachtig, maar werkt het voor jou ook zo tijdens een schoolvakantie, of ervaar jij behoorlijk wat vakantiestress? Vooral de weken dat je (nog) thuis bent met je kinderen, kunnen ook best intensief zijn. Hoe zorg je dat niet alleen je kinderen een leuke tijd hebben, maar jij zelf ook?

Schoolvakantie ontspanning of uitdaging

Eerlijk gezegd vond ik de schoolvakanties van de kinderen vaak best wel een opgave. Meestal kon ik het met mijn werk wel zo plannen, dat ik wat minder hoefde te werken, maar de was en het huishouden gingen natuurlijk gewoon door, en vaak moesten er nog wat dingen worden voorbereid voor de kampeervakantie. En daar tussendoor was ik die weken bezig met het vullen van het opblaasbadje in de tuin (bij zonnig weer), het halen en brengen van kinderen naar vriendjes en vriendinnetjes, ruzies sussen en schermtijd inperken. Daarbij deed ik mijn best om af en toe een uitstapje te doen.

Allemaal leuke en gezellige dingen, maar alles bij elkaar ook heel vermoeiend. Als hooggevoelig persoon (wat ik me toen nog niet bewust was), mistte ik daarbij mijn eigen ritme en de momentjes om mezelf even terug te kunnen trekken en ging ik vaak over mijn eigen grenzen in mijn behoefte om het voor de kinderen leuk te maken.

Eerlijk gezegd durfde ik dit vaak niet hardop te zeggen tegenover moeders die het allemaal zo leuk en gezellig vonden en van het ene naar het andere uitstapje renden. Maar langzamerhand heb ik wel ontdekt dat ik hierin zeker niet de enige was. Herken jij dit misschien ook? Dan wil ik je graag bemoedigen in deze blog met vijf lessen die ik zelf de afgelopen jaren heb geleerd.

1. Verveling is niks mis mee

Toen de kinderen klein waren, had ik er een hekel aan als ze zich verveelden, en was ik geneigd om dat te gaan oplossen, door nog maar een extra activiteit te bedenken. En helemaal afgeleerd heb ik die neiging nog steeds niet, moet ik bekennen. Maar eigenlijk zijn alle experts er wel over eens dat verveling heel goed voor je is, en zeker dus ook voor je kinderen. Zowel voor kinderen als voor volwassenen is het geen prettig gevoel om je te vervelen, maar het helpt je wel om even na te denken over wat je leuk vindt en vervolgens zelf iets leuks te bedenken om te gaan doen. Heel goed juist als kinderen daarin getraind worden door zich af en toe te vervelen. Zie het dus zeker niet als jouw verantwoordelijkheid om dat op te lossen.

2. Klusjes zijn niks mis mee

Een andere moeder vertelde mij ooit dat haar kinderen op vakantiedagen altijd ’s morgens een klein klusje moesten doen. Zij was kort daarvoor overspannen geraakt en op die manier werden de taken in de vakantieperiode wat beter verdeeld. Ik vond het een goede tip die ik hier ook een aantal jaar het toegepast. Afhankelijk van hun leeftijd moesten ze dan bijvoorbeeld de afwasmachine leeghalen, hun kamer stofzuigen, de witte was opruimen of de wastafels schoonmaken. In het begin koste dat mezelf meer moeite dan dat het echt wat opleverde, maar toen iedereen er eenmaal aan gewend was, werkte het prima. Afgezien dat ik daardoor zelf meer tijd had om tot rust te komen en leuke dingen te doen en minder last had van vakantiestress, vond ik het ook een prettig gevoel dat je op die manier de huishoudelijke dingen meer samen doet.

Overigens zijn die klusjes voor de kinderen zelf ook helemaal niet verkeerd. Ik heb de indruk dat het in Nederland tegenwoordig minder gebruikelijk is, maar in Amerikaanse boeken en films valt het me op hoe vaak kinderen daar uit school eerst hun klusjes moeten doen, of ze nu arm zijn of rijk.

3. De sociale media zeggen niet alles

Waarschijnlijk zeg ik je hiermee niets nieuws, maar toch lijken we hier allemaal een beetje hardleers in te zijn. Want als we op de sociale media zien wat voor leuke uitstapjes en vakanties anderen doen, dan voelen we ons toch een beetje bezwaard tegenover onze kids als wij gewoon een dagje in de achtertuin hebben doorgebracht. Vertel jezelf dus regelmatig dat de sociale media lang niet alles en iedereen laten zien. Waarschijnlijk zijn er veel meer mensen die net als jij hun dag gewoon in de achtertuin hebben doorgebracht. Alleen hebben ze net als jij daar geen foto van gemaakt en op insta gezet.

4. Je hoeft niet de hele dag beschikbaar te zijn

Vakantiestress ontstaat misschien wel vooral door het gevoel dat je de hele dag beschikbaar moet zijn voor je kinderen. En natuurlijk, tegen een huilende baby zeg je niet: nu even niet. Maar als de kinderen ouder zijn, kunnen ze prima leren dat hun ouders op sommige momenten wel aanwezig, maar even niet beschikbaar zijn. Toen de kinderen klein waren, werkte dat voor mezelf wel goed zolang ik in huis bezig was. Als ik de was ging ophangen, was het voor de kinderen duidelijk dat ik even bezig was. Dan gingen zij wel zelf spelen. Maar als ik op de bank ging zitten, kwamen ze al snel aandraven met een voorleesboek. Juist dan had ik er vaak meer moeite mee om te zeggen ‘nu even niet’, puur omdat ik gewoon even rustig wilde zitten. Dat heb ik echt moeten leren.

5. Zie het als een investering

Tot slot kan het ook heel veel helpen om je eigen verwachtingen bij te stellen. Stel je er gewoon op in dat de weken van de schoolvakantie dat je thuis bent, nu eenmaal niet altijd even ontspannen zijn. Dat die vakantiestress er nu eenmaal af en toe bij hoort. Die weken kunnen nu eenmaal af en toe pittig en vermoeiend zijn. Maar tegelijkertijd levert het ook veel waardevolle momenten op met je kinderen. Je investeert in de relaties van je gezin, en dat is die investering meer dan waard!

Hoeveel vakantiestress heb jij?

En hoe zit het bij jou? Hoe ervaar jij de schoolvakanties met je kinderen thuis? Geniet je met volle teugen of heb jij juist veel last van vakantiestress? Was er misschien een tip waar je wel wat mee kunt om de vakantie beter door te komen?

Wil je daar graag nog eens over doorpraten? Kom dan (na de vakantie) eens langs voor een gratis minder-stress-meer-jezelf sessie om te zien wat jij zou kunnen doen om minder stress te ervaren op zulke momenten. Of download het gratis e-book ‘Vier stappen naar meer rust, energie en balans’.

P.S. Misschien vraag je je af waarom ik vakanties nu niet meer zo ervaar? Om de simpele reden dat mijn kinderen ondertussen tieners zijn die op vakantiedagen ofwel de hele dag weg zijn voor hun vakantiebaantje ofwel een groot deel van de ochtend in hun bed blijven liggen.