Een goede werk-privé balans? Of… werk-huishouden-gezin-school-kerk-familie-vrienden-sport-… balans?

foto van Sebastian Voortman via Pexels

Hoe zorg je voor een goede balans met alle dingen waar je mee bezig bent? Vaak wordt er gesproken over een goede werk-privé balans, maar als vrouw heb je vaak veel meer rollen waar je mee te maken hebt: je werk of vrijwilligerswerk, je gezin, je huishouden, dingen die je doet voor bijvoorbeeld school of kerk, contacten die je onderhoudt met familie en vrienden, zorgen voor de nodige beweging voor jezelf, en ergens tussendoor zijn er dan (hopelijk) ook nog wat momentjes voor jezelf om te ontspannen. Best een uitdaging om al die ballen in de lucht te houden en daar voor jezelf een goede balans in te vinden!

Werk-privé balans? Het is meer dan dat

Ik denk dat veel vrouwen het wel zullen beamen dat het vinden van een goede balans lastig is. Maar als je daarop doorvraagt, dan gaat het meestal niet alleen om de balans tussen werk en privé. Meestal gaat het om veel meer dan dat. Want die privé tijd is lang niet altijd even leuk en ontspannen. Die tijd is gevuld met opvoeding van de kinderen, mantelzorg voor de ouders, boodschappen en huishouden, activiteiten van school en de kerk, verjaardagen, feestjes en andere momenten met familie en vrienden en hopelijk ook nog een momentje om te sporten en gewoon even iets leuks te doen. Hoe vind je dan een goede balans, met zo veel ballen in de lucht?

Stress of schuldgevoel

Als je het gevoel hebt dat je de dingen niet in balans hebt, voelt dat waarschijnlijk niet prettig. Misschien ervaar je regelmatig stress doordat het niet lukt om dingen te doen zoals je graag zou willen. Ben je voortdurend aan het rennen van het een naar het ander om toch maar alles te laten doorgaan. En voel je je schuldig omdat je het gevoel hebt dat je overal net te weinig doet.

Jouw ideale balans

Allereerst is het goed om jezelf af te vragen wat je precies voor ogen hebt. Wat is jouw ideaalplaatje als het gaat om werk-privé balans, of beter gezegd de werk-gezin-school-kerk-huishouden-sport-.. balans? Hoe zou jouw week dan zijn gevuld en wat voor gevoel zou je dat geven? Wat zou er anders zijn dan nu? Hoe zou dan je tijd verdeeld zijn over de verschillende taken en rollen die je hebt? En wat zou er nog meer anders zijn dan nu?

Je tijdsbesteding in balans

Veel mensen denken bij het woord balans allereerst aan de manier waarop ze hun tijd verdelen. En inderdaad heeft het daar in de praktijk veel mee te maken. De uren die je besteed aan je werk, je huishouding, je boodschappen, de zorg voor je gezin, etc. En soms ligt daar inderdaad ook de oplossing. Bijvoorbeeld door ervoor te kiezen om wat minder uren te gaan werken. Of door een schoonmaakhulp in te huren zodat je daar zelf geen tijd aan kwijt bent. En door wekelijks ook gewoon wat ruimte in te plannen voor onverwachte dingen.

Onverwachte omstandigheden

In de praktijk ben je er daarmee meestal nog niet. Je kunt namelijk nog zo’n mooi weekschema voor jezelf bedacht hebben, maar regelmatig wordt dat zomaar weer omver gegooid door de omstandigheden. De afgelopen paar jaar hebben we dat vaak genoeg gemerkt. Dan had je opeens te maken met gezinsleden die thuis hun schoolwerk moesten doen. Of kon je opeens niet meer naar de sportschool, het zwembad of de bibliotheek.

Zelf zit ik nu midden in een periode van verhuisperikelen waardoor ook alle ritmes voortdurend overhoop gegooid worden. Eerst moest alles thuis klaargemaakt worden voor foto’s en bezichtigingen. Nu moeten we tussendoor meubels, vloeren en verf uitzoeken, dingen op marktplaats zetten en langzamerhand beginnen met inpakken. Het zijn een hoop dingen die er opeens allemaal bij komen. En dat terwijl de normale dingen natuurlijk ook gewoon doorgaan. Zoals het helpen van de kinderen met hun huiswerk, het af en toe heen en weer rijden voor sportlessen en meewandelen bij de avondvierdaagse.

Balans of balanceren?

Ik vind het wat dat betreft altijd belangrijk om voor ogen te houden wat gezegd wordt in een bekend citaat: ‘Balans is geen doel dat je bereikt. Balanceren is een vaardigheid die je ontwikkelt.’ Uiteindelijk gaat het er vooral om dat je een stukje veerkracht ontwikkelt. Daardoor ben je in staat om je aan te passen als de omstandigheden je eigen weekritme omvergooien. Daardoor kun je voor jezelf accepteren dat dingen nu even anders gaan dan je idealiter zou willen. Veerkracht die zorgt dat je even nee kunt zeggen tegen dingen die je normaal gesproken wel zou doen. Zodat je jezelf even de rust gunt die je juist nu zo nodig hebt. En dat je van jezelf accepteert dat het een leerproces is om die veerkracht te ontwikkelen. Dat het niet zo gek is om af en toe momenten te hebben dat dat even niet lukt.

Balans is geen doel dat je bereikt. Balanceren is een vaardigheid die je ontwikkelt.

En jij? Hoe is jouw werk-privé balans of beter gezegd jouw werk-huishouden-gezin-school-kerk-familie-vrienden-sport-… balans?

En hoe zit het bij jou? Is jouw leven op dit moment in balans? Hoe vaak heb jij het gevoel dat die balans eigenlijk ver te zoeken is en dat het hoog tijd is om daar wat aan te doen? Lijkt het je prettig om daar eens met iemand over te sparren? Meld je dan aan voor een gratis minder-stress-meer-jezelf sessie om te zien welke eerste stap jij zou kunnen zetten op weg naar meer rust en balans. Je kunt ook kiezen voor het Bouwstenen Coachtraject, waarbij je zelf de modules (bouwstenen) kunt kiezen die voor jou relevant zijn. Of download het gratis e-book ‘Vier stappen naar meer rust, energie en balans’.