Adem je stress omlaag

Foto door Oleksandr Pidvalnyi via Pexels

Soms kan stress je opeens overvallen. Het komt opeens op je af wat je allemaal nog moet doen. De gedachten schieten door je hoofd en je voelt het ook aan je lijf en je ademhalen. Ik ontdekte voor mezelf dat een eenvoudige ademhalingsoefening op zo’n moment heel helpend kan zijn. Een eenvoudige manier om mezelf weer even tot rust te brengen en de stress omlaag te brengen.

De stress loopt op

Twee jaar geleden kwam ik vast te zitten in een mantelzorgsituatie. Het was het begin van de coronaperiode. Ik had het erg te doen met iemand die vanwege alle maatregelen moest wachten op een operatie en daardoor tijdelijk haar huis niet meer uit kon. Wat begon met een bezoekje af en toe, groeide uit tot iets veel groters. Uiteindelijk bezorgde het me wel erg veel stress. Dat had ook te maken met de combinatie van de mantelzorg met de dingen die ik toch al op mijn bordje had, zoals thuiswerken en thuisschool. Ik voelde aan mijn lichaam dat het me te veel werd en dat ik dingen moest veranderen. Gelukkig kon ik mijn mantelzorgtaken op dat moment grotendeels overdragen aan een paar andere mensen uit het netwerk. Zo kon ik weer op adem komen.

Een simpel hulpmiddel

In die tijd ontdekte ik een ademhalingsoefening die mij veel heeft geholpen op momenten dat ik toch weer even in de stress schoot en ik merkte dat dat ademhaling omhoog ging. Een heel eenvoudige oefening om de stress omlaag te brengen, die ik gemakkelijk even tussendoor kon doen, of ik nu overdag ergens mee bezig was of ’s avonds in bed lag te piekeren. En nog steeds gebruik ik die regelmatig, zeker nu we weer in een behoorlijk stressvolle periode zitten nu we binnenkort gaan verhuizen. De veelheid van dingen die we daarvoor moeten doen en regelen kan me af en toe best even aanvliegen. De oefening helpt om lichamelijk tot rust te komen, en omdat ik erbij moet tellen, zorgt het er automatisch ook voor dat ik stop met piekeren, omdat ik alleen even gefocust ben op het hier en nu.

Breng je stress omlaag door focus op je ademhaling

De oefening is heel eenvoudig en je hebt er geen youtube filmpje voor nodig om hem te kunnen doen. Het doel van de oefening is om te gaan naar een rustige en diepe buikademhaling. En dat doe je door steeds 4 tellen in te ademen en daarna 8 tellen rustig uit te ademen. Je kunt daarbij je hand op je buik leggen om jezelf te helpen om je buik mee te bewegen met je ademhaling. Lukt het in het begin niet om zo diep te ademen? Maak je dan niet druk over het aantal tellen dat je inademt, maar probeer vooral om langer uit te ademen. Door langer uit te ademen, ga je daarna namelijk automatisch dieper inademen.

Als dit goed werkt, kun je nog een stapje verder gaan. Neem na de 4 tellen inademen en 8 tellen uitademen nog 4 tellen pauze voordat je weer opnieuw inademt. Zo kom je lichamelijk nog meer tot rust en gaat je stress nog verder omlaag.

Stress omlaag helpt om weer helder te denken

Pas hoorde ik dat soldaten en politieagenten getraind worden om op een vergelijkbare manier hun ademhaling tot rust te brengen wanneer ze in een stressvolle situatie terechtkomen. Waarom? Omdat stress ervoor zorgt dat je niet meer helder nadenkt. Je reageert vanuit paniek en angst en bent niet meer in staat om rustig de verschillende opties af te wegen. Maar als je even de tijd neemt om je ademhaling tot rust te brengen, zul je merken dat dat niet alleen lichamelijk effect heeft, maar ook mentaal. Je bent weer in staat om rustiger na te denken, zaken te relativeren en beter beslissingen te nemen. Een goede reden om jezelf hierin te trainen!

Herkenbaar?

En hoe zit het bij jou? Heb jij ook af en toe van die momenten dat je de stress omhoog voelt komen? Probeer dan eens of een ademhalingsoefening je op zo’n moment kan helpen. Wil je er graag eens over doorpraten? Wil je ontdekken wat je nog meer kunt doen om je stress te verminderen en meer rust en balans te ervaren in jouw leven? Als stresscoach wil ik je daar graag bij helpen. Kom gerust eens langs voor een gratis minder-stress-meer-jezelf sessie om te zien welke eerste stap jij zou kunnen zetten op weg naar meer rust en balans. Je kunt ook kiezen voor het Bouwstenen Coachtraject, waarbij je zelf de modules (bouwstenen) kunt kiezen die voor jou relevant zijn. Of download het gratis e-book ‘Vier stappen naar meer rust, energie en balans’.