Stress door hoogsensitiviteit? Vier handvaten van een HSP-coach

foto door Gustavo Spring via Pexels

Ervaar jij regelmatig stress door alle prikkels die op je af komen? Dan kan het goed zijn dat hoogsensitiviteit een rol speelt. Hoogsensitieve mensen hebben namelijk vaker stressklachten dan andere mensen. In deze blog geef ik je vier handvaten vanuit mijn expertise als HSP-coach. Ga ermee aan de slag en zie hoe ook jij jouw stress kunt verminderen.

De afgelopen jaren heb ik verschillende cliënten mogen helpen die worstelden met stress. Tijdens het coachtraject gingen we op zoek naar de achterliggende oorzaken zoals een niet passende baan, een negatief zelfbeeld of bepaalde patronen vanuit hun verleden. Bij opvallend veel cliënten bleek ook hoogsensitiviteit een rol te spelen. Sommigen waren zich al wel bewust van hun hoogsensitiviteit. Anderen ontdekten dat pas tijdens het coachtraject en ervoeren dat echt als een eye-opener.

Omdat ik zelf ook hoogsensitief ben, had ik me al aardig verdiept in het thema hoogsensitiviteit. Dat kwam goed van pas in mijn coachpraktijk. Tijdens verschillende coachtrajecten kon ik deze kennis al inzetten om vrouwen hierbij te helpen. Het afgelopen jaar heb ik me daar nog verder in verdiept door een specifieke opleiding te volgen. Hierdoor mag me nu ook echt HSP-coach noemen. Een deel van de opleiding was voor mij al bekende stof, door alles wat ik eerder al had gehoord en gelezen. Een deel was echter ook nieuw, waardoor ik nu nog meer handvaten heb om vrouwen te helpen die stress ervaren door hun hoogsensitiviteit. Vier van die handvaten wil ik in deze blog graag met je delen.

Handvat 1: Verminder je prikkels

Als je regelmatig stress ervaart door alle prikkels die op je af komen, is het allereerst belangrijk om te kijken hoe je die prikkels kunt verminderen. Daarvoor moet je natuurlijk wel weten wat de prikkels zijn waar jij het meest gevoelig voor bent. Welke prikkels ervaar jij het meest als negatief? In een eerdere blog heb ik geschreven over de verschillende soorten prikkels die je kunt ervaren. Welke prikkels zijn dat voor jou? En kun je misschien momenten bedenken waarop je die prikkels voor jezelf even kunt verminderen? Als HSP-coach kan ik je helpen om te bepalen welke prikkels voor jou het meest belastend zijn en kan ik met je meedenken om te bepalen hoe jij die prikkels af en toe kan verminderen.

Een van mijn cliënten vertelde dat ze soms een koptelefoon opzette als ze ging koken na haar werk, terwijl haar man even zorgde voor hun zoontje. Zo kon ze na haar werk even tot rust komen, waardoor ze tijdens het eten weer de energie had om er een gezellige maaltijd van te maken met haar gezin. Zelf zorg ik af en toe voor een rustmoment na het eten door me even met een boek terug te trekken in onze slaapkamer. Beneden zijn dan een aantal gezinsleden bezig met de afwas, waar ze vaak een muziekje bij opzetten. Heel gezellig, maar als ik een drukke dag heb gehad, is me dat soms even te veel, en kan ik me beter even terugtrekken, zodat ik de rest van de avond er gewoon weer kan zijn.

HSP-coach handvat 2: Laat je minder frustreren

Prikkels verminderen is een mooi idee, maar helaas lang niet altijd haalbaar. Soms zit je nu eenmaal in een drukke omgeving met veel prikkels, en kun je daar niet echt wat aan veranderen. Omdat je je kinderen nu eenmaal beloofd hebt om naar het zwembad te gaan. Of omdat je op een regenachtige woensdagmiddag alle kinderen thuis hebt, die er een gezellige drukte van maken. In dat geval kun je weinig veranderen aan de onrust en geluiden om je heen.

Veel hoogsensitieve mensen zijn ook gevoelig voor de emoties en spanningen van andere mensen. Ook dat kun je natuurlijk lang niet altijd sturen. Als je man gestrest is door zijn werk of een van je kinderen veel spanning ervaart vanwege het komende examen, kun je je daar moeilijk voor afsluiten.

In zulke gevallen is het vooral zaak om te zorgen voor een gezonde mindset. Als ik een gesprek heb met iemand die in een heftige situatie zit en duidelijk veel stress ervaart, dan visualiseer ik voor mezelf wel eens dat er een scherm tussen ons in staat. Zo blijf ik me bewust dat ik het probleem en de emoties van de ander niet moet overnemen. Als je in een ruimte bent met veel geluid, kan het helpen om de aandacht te verleggen, waardoor je de geluiden probeert te negeren. Ook dan kan het helpen om te visualiseren, bijvoorbeeld door jezelf voor te stellen dat je onder een deken zit. Ik geef toe dat dat simpeler klinkt dan het is. Je zult jezelf hierin moeten trainen om dit met vallen en opstaan te leren. Als HSP-coach kan ik je helpen om je daarin te ontwikkelen.

Handvat 3: Ontspanningsoefeningen

Merk je dat de stress toch even oploopt? Op zulke momenten is het goed om een ontspanningsoefening te doen. Dat werkt vooral goed als je jezelf daar eerder al in hebt getraind, zodat je eraan gewend bent. Een ademhalingsoefening kan daar heel goed bij helpen. Dat kan al heel eenvoudig door rustig in te ademen met een buikademhaling en daarna rustig uit te ademen. Zo kun je jezelf oefenen om de stress op een gezonde manier weer omlaag te brengen.

HSP-coach handvat 4: Kies voor positieve prikkels

Als hoogsensitief persoon ben je gevoelig voor prikkels. Vaak denken we daarbij vooral aan de negatieve prikkels, die je veel energie kunnen kosten. Maar het omgekeerde is ook waar: als hoogsensitief persoon kun je ook extra goed opladen door positieve prikkels. De kunst is dus vooral om een goede balans te vinden tussen positieve en negatieve prikkels. Zo kun je na een aantal belastende prikkels weer opladen met een aantal prikkels waar je van geniet. Wat is dat voor jou? Geniet jij misschien van de mooie natuur, de zon die schijnt of een boek waar je even in wegduikt? Hoe kun je ervoor zorgen dat je hier een goede balans in vindt? Als HSP-coach denk ik daarin graag met je mee.

En jij?

En hoe zit het bij jou? Ervaar jij inderdaad regelmatig stress door je hoogsensitiviteit? Met welk van de hierboven genoemde handvaten zou jij aan de slag kunnen gaan om je stress te verminderen en meer rust en balans te ervaren in jouw leven?

Kun je daar nog wel wat hulp bij gebruiken van een HSP-coach? Kom dan eens langs voor een gratis minder-stress-meer-jezelf sessie om te zien welke eerste stap jij zou kunnen zetten op weg naar meer rust en balans. Je kunt ook kiezen voor het Bouwstenen Coachtraject, waarbij je zelf de modules (bouwstenen) kunt kiezen die voor jou relevant zijn. Hierbij is ook een speciale module opgenomen over hoogsensitiviteit. Of download het gratis e-book ‘Vier stappen naar meer rust, energie en balans’.