5 voordelen van christelijke coaching

bron: freepik.com

Ben jij op zoek naar een coach en ben jij zelf christen en/of christelijk opgevoed? Dan kan het heel waardevol zijn om te kiezen voor een christelijke coach. In deze blog geef ik je vijf voordelen van christelijke coaching.

Voordeel 1: christelijke coaching houdt rekening met de impact van je geloof op grote levenskeuzes

Je christen-zijn is iets dat je hele leven doortrekt, of je je dat nu bewust bent of niet. Vanuit je christelijk geloof en opvoeding heb je waarschijnlijk bepaalde normen, waarden en tradities meegekregen. Misschien sta je daar zelf nog steeds achter, of heb je je van sommige normen en waarden afstand genomen. In beide gevallen heeft het invloed gehad op de levenskeuzes die je hebt gemaakt en nog maakt. Denk maar eens aan het aangaan van relaties. Kies je voor een christelijke of een niet-christelijke partner? En ga je samenwonen of trouwen? Hoe kijk je aan tegen het krijgen van kinderen en het combineren van werk met de zorg voor je gezin? Allemaal thema’s waar je ideeën waarschijnlijk gekleurd zijn door je christelijke geloof.

Bij coaching gaat het juist vaak over dit soort levenskeuzes, in het verleden of in het heden. Als christelijke coach begrijp ik dat je daar vanuit je christen-zijn soms anders over denkt dan anderen. Ook kan ik je helpen om voor de toekomst keuzes te maken die passen bij wat jij als christen belangrijk vindt.

Voordeel 2: christelijke coaching houdt rekening met de impact van je geloof op je tijdsbesteding

Je christen-zijn beïnvloedt ook de kleine keuzes die je dagelijks maakt en de manier waarop je je tijd invult. Bijvoorbeeld de uren die je besteed aan activiteiten bij de kerk waar je lid van bent. Misschien is de kerk voor jou alleen iets voor de zondag, maar het kan ook zijn dat je doordeweeks nog meerdere ochtenden of avonden actief bent bij en voor de kerk, bijvoorbeeld door betrokken te zijn bij een bijbelkring, het bezoeken van mensen of het vervullen van een taak, zoals het leiding geven aan een club of zondagsschool. Het kan zijn dat je daar enorm van geniet, maar het kan ook een bron van stress zijn, omdat je het vooral ziet als je plicht als christen om dat soort dingen te doen.
En wat voor invloed heeft jouw geloof op de manier waarop je je vrije tijd invult? Denk aan de tijd die je vrijmaakt voor stille tijd, voor bijbellezen en gebed. Of aan de keuzes die je maakt rond het gebruik van TV en andere media. Soms kan daar ook een gevoel van plicht of schuldgevoel op de achtergrond meespelen, waardoor ontspannen lastig wordt.

Juist als je worstelt met stress, kan het goed zijn om heel bewust te kijken naar deze kleine dagelijkse keuzes. Als christelijke coach snap ik de afwegingen die je daarin maakt vanuit je geloof, evenals de dingen die je misschien vanuit je opvoeding hebt meegekregen, en kan ik je helpen om daar je eigen keuzes in te maken.

Voordeel 3: Je christelijk geloof kan je helpen om je zelfbeeld te versterken

Zowel christelijke als niet-christelijke vrouwen kunnen worstelen met een laag zelfbeeld. Maar als christelijke vrouw en als christelijke coach heb ik wel een extra wapen beschikbaar dat kan helpen om je zelfbeeld te versterken: het besef dat God van je houdt en jou waardevol vindt zoals je bent! Als ik als coach aan de slag ga met iemand die worstelt met een negatief zelfbeeld, zal ik dit altijd erbij betrekken, omdat dat enorm helpend kan zijn en zo’n duidelijk voordeel van christelijke coaching. Verder op mijn website kun je hier meer over lezen.

Voordeel 4:  Je christelijke geloof heeft impact op hoe je denkt over vergeving

Het kan zijn dat je in je verleden moeilijke dingen hebt meegemaakt, die hun sporen hebben nagelaten en nog altijd zorgen voor bepaalde patronen. Ik heb gemerkt dat het voor cliënten vaak heel helend is om bewust stil te staan bij hun verleden, om dat te verwerken en die patronen te doorbreken. Soms komen daarbij dingen naar boven, waarbij iemand anders je iets heeft aangedaan en waar je nog steeds verdriet of boosheid over voelt. Naast dat het belangrijk is om die gevoelens de ruimte te geven, is het ook belangrijk om daarna de stap te zetten en te kiezen voor vergeving. Dat is niet altijd even makkelijk.

Als christen weet je waarschijnlijk dat vergeving de bedoeling is, maar soms wordt er door christenen wel heel makkelijk over gedaan, als iets dat je direct moet doen, over en uit. Als dit soort dingen in jouw leven spelen, kan het fijn zijn om dit te bespreken met een christencoach die begrijpt wat je overwegingen zijn en je kan helpen om hiermee verder te komen.

Voordeel 5: de kracht van gebed

Als christen hebben we een heel krachtig wapen in handen, namelijk gebed! Als christelijke coach ben ik me dat sterk bewust. Vandaar dat ik altijd aanbied om een coachgesprek af te sluiten met gebed. Elke keer bepaalt ons dat weer bij het feit dat we het proces niet alleen hoeven te doen, maar dat God erbij is. Hij kan zoveel meer doen dan wij bidden of beseffen (Ef 3:20). Dat is misschien wel de belangrijkste meerwaarde van christelijke coaching.

Meer weten?

Nieuwsgierig? Meld je dan aan voor een gratis minder-stress-meer-jezelf sessie, fysiek of online, en ontdek hoe ik jou als christelijke coach een stapje verder kan helpen. Of download het gratis e-book ‘vier stappen naar meer rust, energie en balans’.