De driehoek van rust, energie en balans

Meer rust, energie en balans, hoe ziet dat er eigenlijk uit? En wat betekent dat voor jou persoonlijk? In feite gaat het niet om het vinden van je ideale balans, maar om het leren van de kunst van het balanceren door alle omstandigheden heen. In mijn gratis e-book kun je hier nog meer over lezen!

Rust, energie en balans zijn woorden die sterk met elkaar samenhangen. Ieder mens heeft behoefte aan momenten van rust en ontspanning, om op te laden en bij te komen. Een momentje voor jezelf, alleen of samen met anderen, waar je even niks hoeft en kan ontspannen op een manier die je zelf leuk vindt. Zodat je weer de energie hebt om de taken op de pakken die op je liggen te wachten. Te weinig rust is echt niet gezond, maar te veel rust meestal ook niet. Uiteindelijk wordt je daar vaak ook ongelukkig van. De kunst is dus om daar de juiste balans in te vinden.

Je batterij opladen

Rustmomenten zorgen ervoor dat je batterij weer oplaadt, zodat je je weer energiek voelt om dingen te doen. Is de batterij minder goed opgeladen en heb je minder energie, dan merk je waarschijnlijk dat je minder plezier beleeft aan de dingen die je doet, dat je een korter lontje hebt en sneller in de stress schiet als dingen even anders lopen dan je had gedacht.

Een goede balans

De uitdaging is dus vooral om een goede balans te vinden tussen activiteiten die energie kosten en activiteiten (en rustmomenten) waardoor je energie weer oplaadt. Bij dat laatste gaat het zeker niet alleen om rustmomenten. Als je bezig bent met werk of andere activiteiten die echt passen bij wie jij bent als persoon, dan kan je dat ook heel veel energie geven. Maar omgekeerd heb je soms ook te maken met taken en verplichtingen die je ontzettend veel energie kosten. In dat geval kun je je afvragen of het activiteiten zijn die je echt moet doen. Is het misschien mogelijk om die over te dragen aan iemand anders? Of om er gewoon mee te stoppen? Kan dat niet, dan is het extra belangrijk om daarnaast te zorgen voor voldoende oplaadmomenten.

Niet statisch

De ideale balans is niet een statisch gegeven. We hebben nu eenmaal te maken met onverwachte gebeurtenissen die je hele schema overhoop kunnen gooien. En met natuurlijke ontwikkelingen, zoals je kinderen die overgaan naar een nieuwe levensfase, waardoor je als ouder opeens weer op heel andere momenten nodig bent.

Balans is geen doel dat je bereikt. Balanceren is een vaardigheid die je ontwikkelt.  
Je grenzen aangeven

Een goede balans vinden is daarom meer een kwestie van leren balanceren. Het betekent dat je weet wat je prioriteiten zijn, zodat je daarop kunt blijven focussen in verschillende omstandigheden. Dat je weet wat jouw energiegevers en energievreters, zodat je batterij steeds weer kunt opladen. En dat je daarin duidelijk je grenzen aangeeft en keuzes maakt. De Amerikaanse zakenvrouw Betty Jacobson zei ooit eens: ‘Balans is niet een kwestie van beter tijdbeheer, maar van beter grensbeheer. Balans betekent dat je keuzes maakt en ook geniet van die keuzes’. En dat is iets wat je zeker kunt leren!

‘Balans is niet een kwestie van beter tijdbeheer, maar van beter grensbeheer. Balans betekent dat je keuzes maakt en ook geniet van die keuzes’ Betty Jacobson  
Gratis e-book

Wil je graag weten welke stappen jij zelf zou kunnen zetten om meer rust, energie en balans te vinden in je leven? Download dan nu het gratis e-book ‘Vier stappen naar meer rust, energie en balans’!