Aanpassen als een kameleon

Foto van pixabay

Jezelf aanpassen aan de ander, ben jij daar ook zo goed? Aan je gezin, je kinderen, je collega’s…. Misschien is het goed om jezelf dan eens af te vragen of je dat nu echt uit liefde doet, of om andere redenen? Lijk je niet te veel op een kameleon en maak je jezelf onzichtbaar?

Vorige week had ik twee coachgesprekken waarbij hetzelfde thema voorbij kwam: Aanpassen. Beide vrouwen ontdekten voor zichzelf dat ze heel vaak geneigd waren om problemen op te lossen door zichzelf aan te passen aan de ander.

Makkelijkste oplossing

Als een collega liet weten dat ze dingen liever op een andere manier zou doen, was dat nooit een probleem. ‘Natuurlijk, ik regel dat gelijk even voor je’. Als er in het gezin iets moest gebeuren, was de makkelijkste oplossing om de eigen plannen even aan te passen en het zelf even te doen, in plaats van een ander gezinslid daarmee lastig te vallen. Waarom zou je dat doen? Lange tijd leek dat ook prima te werken. Maar al pratend hierover werd eigenlijk wel duidelijk dat deze aanpak toch helemaal niet zo goed werkte als gehoopt. Want die collega had helemaal niet door wat deze vrouw allemaal voor haar had gedaan, en voelde zich nog steeds niet tevreden en betrokken. En steeds weer zelf een tandje harder werken in plaats van anderen om hulp vragen bleek uiteindelijk uit te monden in een ernstige burn-out.

Pijnlijke, maar wel helende inzichten

Als coach was ik heel blij met deze inzichten, hoe pijnlijk ze ook waren. Want pas als je je bewust wordt van je patronen, kun je er ook echt wat aan doen. Dat is natuurlijk nog steeds een uitdaging, zeker als je het al jarenlang op deze manier hebt gedaan. Maar stapje voor stapje kun je er dan wel verder mee komen!

Aanpassen, doe jij dat ook?

Herken jij dit misschien ook bij jezelf? Zeker als je ook hooggevoelig bent, en de behoeften van de mensen om je heen heel goed aanvoelt, stap je heel makkelijk in de valkuil van het aanpassen van jezelf en het overnemen van de problemen van anderen. Als coach denk ik graag met je mee om te ontdekken welke patronen jij hebt ontwikkeld, hoe die in jouw leven zijn ontstaan en wat je kunt doen om die te veranderen. Meld je gerust aan voor een gratis minder-stress-meer-jezelf sessie of download het gratis e-book “Maak je niet druk!‘.