Stress over stressklachten – de vicieuze stresscirkel

Soms kun je zo schrikken of je zorgen maken over de stressklachten die je ervaart, dat je daardoor nog meer stress opbouwt. Een vervelende vicieuze cirkel van stress, die belangrijk is om te doorbreken.

Schrikken van stressklachten

Als je last hebt van stressklachten, kun je daar soms behoorlijk van schrikken en/of je zorgen over maken. Zeker als het heftige klachten zijn zoals hartkloppingen. Of als je voor de zoveelste keer een slechte nacht hebt. Het vervelende is dat je daardoor in een soort vicieuze cirkel terecht kan komen. Want nu heb je niet alleen stress over de situatie waar je al mee te maken had, de drukte op je werk, de problemen in je gezin of waar je ook maar mee te dealen hebt. Daar bovenop komt ook nog eens de stress over de stressklachten zelf. Met gedachten als: Wie weet is er wel iets aan de hand met je hart! En wat als de klachten nog ernstiger worden? Wat een gedoe ook allemaal, waarom slaap ik nou niet gewoon? Soms is het voor jezelf niet direct duidelijk of de klachten nu ontstaan door stress of vanwege een andere reden. Dat kan nog een extra reden zijn om er over te piekeren. En zo kun je terecht komen in een negatieve spiraal van stress en angst.

Mopperen op mezelf

Zelf kan ik er soms enorm van balen en mopperen op mezelf als ik merk dat ik ergens over zit te stressen, terwijl ik vind dat dat eigenlijk nergens voor nodig is. Maar wat ik dan niet altijd doorheb, is dat ik daarmee mijn gestress eigenlijk alleen maar erger maak, omdat ik baal van alles wat ik aan stress voel in mijn lijf. En daarmee alleen maar rondjes blijf draaien in die stresscirkel. In mijn geval kan ik die cirkel doorbreken door te accepteren dat sommige dingen mij nu eenmaal stress opleveren, waardoor het gelijk een stuk minder groot wordt.

Herkenbaar?

Herken jij die stresscirkel misschien ook voor jezelf en vraag je je af hoe jij die cirkel zou kunnen doorbreken? En wat coaching daarin voor jou zou kunnen betekenen? Ik denk daarin heel graag met je mee! Je bent van harte welkom voor een gratis minder-stress-meer jezelf sessie, die je hieronder direct kunt inplannen.