Mogen jouw gevoelens er allemaal zijn?

gevoelens
foto van freekpik

De laatste tijd ben ik veel bezig met gevoelens, zowel voor mezelf als in gesprekken met cliƫnten. Gevoelens hebben ons zo ontzettend veel te vertellen, alleen is de vraag in hoeverre we daar ook echt naar luisteren en iets doen met de boodschap die ze ons proberen te vertellen.

Het probleem is vaak dat we gevoelens in een hokje stoppen, en ze ofwel ‘positief’ ofwel ‘negatief’ labelen. Met gevoelens van blijdschap, enthousiasme, tevredenheid en zelfverzekerheid kunnen we prima omgaan, die labelen we allemaal positief. Als we ons verdrietig, ongelukkig of geschrokken voelen, vinden we dat vaak al minder prettig, maar daar kunnen we nog wel begrip voor opbrengen. Vaak voel je je zo door de omstandigheden waar je in zit, bijvoorbeeld door rouw of ziekte, en dat is je nu eenmaal overkomen.

Negatieve gevoelens

Maar daarnaast zijn er ook allerlei gevoelens die we veel minder positief labelen. BIjvoorbeeld als je je onzeker voelt of je ergens voor schaamt. Kom op zeg, dat is toch nergens voor nodig? Of als je je boos en chagrijnig voelt, dat hoort toch niet als christen? En hoezo zou jij je eenzaam voelen, er zijn toch genoeg mensen om je heen? Allerlei stemmen in ons hoofd hebben daar direct een duidelijke mening over. En dus onderdrukken we die gevoelens liever, in plaats van dat we er ruimte aan geven. Waarbij we vaak niet beseffen hoe veel energie het kost om dat te doen, terwijl onze veerkracht er niet beter op wordt. Want juist als je gevoelens onderdrukt, kunnen ze soms opeens boven komen op ongelegen momenten.

Welke gevoelens ervaar jij?

Hoe is dat voor jou? Let de komende tijd eens op in hoeverre jij de gevoelens binnen in jou direct veroordeelt, of dat je er liefdevol naar luistert en aandacht aan geeft. Bewustwording van je eigen gewoontes is de eerste belangrijke stap naar herstel!

Wil je hierover doorpraten?

Kun je daar wel wat hulp bij gebruiken? Meld je dan aan voor een gratis minder-stress-meer-jezelf sessie, online of hier in mijn praktijk in Moordrecht. Van harte welkom!