Mijn leven als christen coach

Als christen coach help ik mensen verder op weg vanuit mijn eigen christelijke identiteit. In deze blog wil ik graag met je delen hoe ik dat beleef.

Samen met God

Dat ik christen ben en coach, wil niet automatisch zeggen dat ik ook christen coach ben. Je kunt er als coach namelijk ook prima voor kiezen om je eigen christelijke geloof buiten je werk te houden. Maar zelf heb ik er bewust voor gekozen om juist wel te werken als christen coach, omdat ik ervan overtuigd ben dat het mijn werk als coach veel krachtiger maakt.

Gebed speelt een grote rol

Gebed is voor mij heel belangrijk. Zo neem ik altijd de tijd om te bidden voordat een cliënt binnenkomt. Ik vraag God om mijn oren en ogen te openen, om mij de wijsheid te geven en de juiste woorden op het juiste moment. Natuurlijk heb ik door mijn coachopleiding en ervaring de nodige expertise in huis. Maar God is altijd zo veel groter dan wij mensen. Hij kan ons op ideëen en gedachten brengen waar we zelf niet zomaar op zouden komen. Ik kan zeker niet altijd aanwijzen welke gedachte van mezelf komt en welke van Hem. Maar ik ben er wel van overtuigd dat zijn inspiratie mij, en daarmee ook mijn cliënten, verder helpt.

Als cliënten dat fijn vinden, besluit ik een coachgesprek altijd met gebed, zodat we alle dingen die we hebben besproken, bij Hem neer kunnen leggen. Ook in het netwerk van TotalBalance coaches, waar ik lid van ben, speelt gebed een grote rol. Tijdens intervisiebijeenkomsten nemen we ook altijd de tijd om samen te bidden. Regelmatig zijn er binnen het netwerk gezamenlijke gebedsmomenten waar we samen met en voor elkaar en soms ook voor cliënten (dan wel anoniem natuurlijk).

Gods leiding ervaren

Al voordat ik christen coach werd en überhaupt op het idee kwam om een coachopleiding te doen, had ik al regelmatig Gods leiding mogen ervaren, juist in mijn werk. Na de geboorte van onze tweede zoon was ik gaan werken als freelance wetenschapsjournalist en tekstschrijver. Dat idee kwam in mij op tijdens een moment van gebed. Het was bijzonder om te ervaren hoe ik ondanks ontmoedigende reacties vanuit sommige redacties toch gezegend werd met schrijfopdrachten. Zo kon ik op een voor mij heel prettige manier mijn werk combineren met mijn gezin.

Door de jaren heen ervoer ik steeds weer die zegen van God. Zo kon ik bijvoorbeeld mijn werkzaamheden twee keer tijdelijk stilleggen vanwege zwangerschapsverlof en kwamen alle opdrachtgevers daarna gewoon weer terug. En toen ik door mijn overspannenheid minder kon werken, werd ik gezegend met een langer lopende opdracht die ik zelf heel flexibel kon indelen, zodat ik tussendoor alle rust kon nemen die ik nodig had.

Toen de kinderen groter werden en ik toe was aan iets anders, kwam ik opeens de TotalBalance coachopleiding tegen, Deze christelijke coachopleiding sprak mij zo aan, dat ik er direct enthousiast van werd. In deze opleiding leerde ik een specifieke manier van coachen vanuit een bijbelse basis. En ook nu mijn coachpraktijk loopt, merk ik steeds weer Gods bijzondere leiding. Die er bijvoorbeeld voor zorgde dat het even rustiger was toen ik tijd nodig had voor onze verhuizing. En Hij bracht direct daarna weer nieuwe cliënten op mijn pad. Zo bijzonder!

Bemoedigen vanuit Gods woord

Juist omdat mijn cliënten weten dat ik christen ben en werk als christelijke coach, en daar meestal ook bewust voor kiezen, kan ik hen soms ook bemoedigen vanuit Gods woord. Bijvoorbeeld om hen te bevestigen in hun identiteit, als ze worstelen met hun zelfbeeld en last hebben van onzekerheid. Of als ze zich zorgen maken over de toekomst.

Nieuwsgierig?

Ben je nieuwsgierig wat een christencoach voor jou kan betekenen? Kun je wel een steuntje in de rug gebruiken en is het voor jou belangrijk dat een hulpverlener dat doet vanuit een christelijke identiteit? Maak dan eens een afspraak voor een gratis minder-stress-meer-jezelf sessie, fysiek of online. Samen kunnen we doorpraten over waar jij mee bezig bent en kun jij ontdekken hoe ik jou als christencoach veder kan helpen.