Doorbreek die sleur

Foto van Stockking via Freepik

Niet iedereen die bij een coach komt, heeft even concrete klachten. Soms is het meer een onderbuikgevoel. Eigenlijk vind je dat je niet zo moet zeuren, je hebt toch niks te klagen, maar toch zit er ergens het gevoel dat er meer moet zijn dan deze sleur. Wat doe je met dat gevoel?

Soms kun je het gevoel hebben dat je vast zit in een sleur. Je hebt je vaste ritme van de dingen die je doet, je huishouden, de zorg voor je gezin, je werk en alles er omheen. Je dagen zijn van begin tot eind gevuld en rijgen zich aaneen, zonder dat je daar nu heel bewust over nadenkt. En eigenlijk heb je ook niet echt wat te klagen. Je kinderen zijn gezond, je hebt een prima huis en voldoende inkomen, wat wil je nog meer? En toch …. Toch wringt er wat. Je hebt het gevoel dat dit niet alles kan zijn. Je hebt het gevoel dat je geleefd wordt door zo veel dingen die vooral ‘moeten’ en dat er weinig overblijft voor jezelf. Dat het toch ook anders moet kunnen. Maar hoe dan?

Het alledaagse

Dat belerende stemmetje in je hoofd heeft niet helemaal ongelijk. Natuurlijk is er veel om dankbaar voor te zijn. En natuurlijk is het alledaagse leven niet altijd even spannend. Dat hoort er nu eenmaal bij. Die badkamer die elke keer weer een poetsbeurt nodig heeft. Die wasmand die zich elke keer weer sneller vult dan je denkt. Het leven is niet altijd zo spannend als de media ons soms doen geloven. Dat is helemaal waar. En onbewust vergeten we dat af en toe. Zeker als we op facebook en instagram al die leuke foto’s en filmpjes zien van andere mensen.

En toch..

Tegelijkertijd heeft dat stemmetje helemaal niet gelijk. Ook al is er zo veel om dankbaar voor te zijn en hoort dat alledaagse er nu eenmaal bij, toch is het juist heel belangrijk om te luisteren naar dat onderbuikgevoel en daar iets mee te doen. Dat is geen ondankbaarheid, maar goede zorg voor jezelf, en indirect ook voor de mensen om je heen. Want blijkbaar zit er toch iets niet helemaal lekker. Blijkbaar wringt er iets, waardoor je minder kunt genieten van de dingen die je doet. En het is goed om bij jezelf na te gaan wat dat precies is.

minder dingen waar je blij van wordt

Misschien zit er in jouw alledaagse leven wel een heel hoog ‘moet’-gehalte. Het kan zijn dat je vooral bezig bent met dingen die die nodig zijn, terwijl er misschien ook manieren te bedenken zijn om dat anders te doen. Mogelijk ben je vooral bezig met de zorg voor de mensen om je heen, en ben je jezelf daarin een beetje kwijtgeraakt. Of doe je werk waar je ooit enthousiast mee begonnen bent, maar waar je ondertussen de uitdaging een beetje in bent kwijtgeraakt. Omdat je werk door de jaren heen geleidelijk is veranderd, of misschien ben je vooral zelf veranderd. Misschien ben je door de jaren heen zo onzeker geworden, dat je het moeilijk vindt om jezelf op de voorgrond te stellen. Zo kan het gebeuren dat je in de loop der jaren een patroon van sleur ontwikkelt waarbij je steeds minder dingen doet waar je echt blij van wordt. Vaak is dat een proces dat zo geleidelijk gaat, dat het nauwelijks opvalt. Behalve dan nog door dat onderbuikgevoel.

De moed om te veranderen

Vaak is het lastig om die sleur voor jezelf te doorbreken. Maar hulp zoeken voelt vaak ook als een grote stap. Want ja, zo groot is het probleem toch eigenlijk niet? Toch is dat juist het beste wat je kunt doen, voor jezelf, en ook voor de mensen om je heen. Omdat het ook kan zijn dat er serieuze problemen ontstaan als je dit verder op zijn beloop laat. En omdat je veel meer tot zegen kan zijn, voor jezelf en voor anderen, als je dit patroon doorbreekt. Als je meer je grenzen gaat aangeven en ruimte maakt om dingen te doen waar je blij van wordt, wordt je daar zelf waarschijnlijk gelukkiger en energieker van, en kun je ook veel meer tot zegen zijn voor de mensen om je heen.

Doorpraten?

Herken je dit voor jezelf? En wil je hier graag eens over doorpraten? Meld je dan aan voor een gratis minder-stress-meer-jezelf sessie en ontdek wat jij zou kunnen doen om hier echt stappen in te zetten!