Kwetsbaarheid – wat houdt jou tegen?

kwetsbaarheid
foto van cookie_studio via freepik dot com

Je kwetsbaar opstellen is ontzettend spannend. Hoe zullen anderen reageren als jij jezelf bloot geeft en eerlijk vertelt over dingen waar jij mee worstelt? In deze blog noem ik vijf dingen die je kunnen tegenhouden om te kiezen voor kwetsbaarheid. Welke herken jij voor jezelf? En wat kun je doen om daarmee aan de slag te gaan en ècht die verbinding met anderen aan te gaan?

Heb je ook af en toe van die verjaardagsfeestjes waar je vooral een beetje babbelt over van alles en nog wat, zonder dat het echt ergens over gaat? Ik wordt daar nooit zo blij van en ga vaak naar huis met een ontevreden gevoel. Ik kan prima meepraten over ditjes en datjes, de vakantieplannen voor komende zomer, de schoolprestaties van de kinderen en hoe nat of droog, warm of koud het de afgelopen weken wel niet was. Maar tegelijkertijd voelt dat voor mij heel onbevredigend, en heb ik liever een diepgaander gesprek over dingen die je echt bezig houden. Maar om nu de eerste te zijn om het gesprek die kant op te sturen …., dat durf ik vaak dan ook weer niet.

Belemmeringen

Voor een meer diepgaand en open gesprek, is het nodig om kwetsbaar te durven zijn, zowel ikzelf als de ander. Maar dat is niet altijd zo makkelijk. Dat kan te maken hebben met de setting waarin je je bevindt. Soms is de persoon die je spreekt niet de juiste persoon om je verhaal mee te delen. Soms is de plek of het moment ook even niet geschikt. Dat kunnen allemaal goede redenen zijn om je verhaal even niet te vertellen. Maar als ik eerlijk ben, heeft het nog veel vaker te maken met belemmeringen in mezelf, waardoor mezelf achter een masker blijf verschuilen.

Afgelopen februari was ik een weekendje weg samen met ruim zestig vrouwen uit onze kerk. Een intensief en inspirerend weekend dat bedoeld was om zowel ons geloof als de onderlinge band te versterken. Vandaar dat ook hier het thema ‘kwetsbaarheid’ voorbij kwam, waarvoor o.a. Marianne Grandia ons de ogen opende. Want hoe kun je echt een diepgaande band met elkaar opbouwen als je niet de stap durft te zetten om kwetsbaar te zijn naar elkaar? Tijdens het weekend kwamen verschillend dingen voorbij die je kunnen tegenhouden om kwetsbaar te durven zijn. Hieronder deel ik er vijf verschillende.

1. Schaamte

Wat zullen anderen wel niet van mij denken als ze dit of dat van mij weten? Herken je die gedachte? Het kan over iets groots gaan, maar ook iets heel kleins. Iets wat we zelf zo gênant vinden, dat we ons niet kunnen voorstellen dat anderen dat ook hebben. Zelf heb ik dat bijvoorbeeld als ik enorm zit te stressen over iets, waarvan ik met mijn verstand wel weet dat het helemaal niet nodig is om me daar zo druk om te maken. Maar toch lukt het me niet om die stress te onderdrukken. ‘En dan ben je nog wel een stress coach’ hoor ik een stemmetje in mijn hoofd dan zeggen. En dus vertel ik het maar niet als iemand vraagt hoe het gaat. ‘Gaat allemaal prima hoor, gewoon z’n gangetje’. Ja, ja.

2. Angst

Kwetsbaarheid kan ook een gevoel van angst geven. Angst voor afwijzing bijvoorbeeld. Dat het ten koste gaat van je vriendschap als je deelt waar je mee zit. Angst dat de ander je totaal niet begrijpt en er kritiek op heeft. Angst dat er een conflict ontstaat, als je je eigen mening deelt en vertelt dat je ergens moeite mee hebt. Pas kwam dat nog naar voren in een coachgesprek met een cliënt, die het niet aandurfde om het gesprek aan te gaan met een vriendin over een meningsverschil, uit angst dat dat ten koste zou gaan van de vriendschap. Maar het omzeilen van dat gesprek betekende wel dat de vriendschap daardoor minder goed aanvoelde als voorheen. Wat doe je op zo’n moment dan met die angst?

3. Koppigheid

Tijdens het vrouwenweekend merkte ik dat kwetsbaarheid verschillende reacties kan opleveren. Terwijl dit bij sommigen vooral angst en schaamte opriep, hadden andere vrouwen een heel andere worsteling, namelijk dat ze zich realiseerden dat ze hun kwetsbaarheid voor zichzelf eigenlijk niet wilden toegeven. Toegeven dat je fouten maakt en je beperkingen hebt, dat je soms andere mensen nodig hebt, omdat je het niet altijd in je eentje redt, dat kan soms best lastig zijn om dat voor jezelf te erkennen.

4. Negatief zelfbeeld

Kwetsbaar durven zijn heeft ook alles te maken met hoe je naar jezelf kijkt. Want hoe kun je verwachten dat andere mensen van jou houden, met al je kwetsbaarheden, als jij niet eens van jezelf houdt? Hoe kun je verwachten dat anderen jou positief beoordelen, als jij zelf alles negatief bekijkt?

5. Teleurstellingen

Kwetsbaarheid kan extra spannend zijn als je in het verleden negatieve ervaringen hebt opgedaan wat dit betreft. Dat je toch een negatieve reactie kreeg nadat je je kwetsbaar opstelde. Dat mensen je pijn hebben gedaan. Niet zo gek dat iemand dan besluit om dat niet nog eens te laten gebeuren. Liever je verschuilen achter een muurtje, dan nog eens dat door te moeten maken. Onlangs sprak ik nog iemand die voor zichzelf moest toegeven dat ze inderdaad zo’n muurtje had opgebouwd. En terwijl het eigenlijk ontzettend eenzaam voelde daar achter dat muurtje, zorgden al die negatieve ervaringen ervoor dat ze zich ook niet veilig genoeg voelde om dat muurtje af te breken. Eerst moesten die ervaringen verwerkt worden, om die stap te kunnen zetten.

De kracht van kwetsbaarheid

Poeh, dat is nogal een opsomming van belemmeringen. Is kwetsbaarheid dan nog wel haalbaar? Zeker wel. Allereerst door jezelf bewust te worden van de belemmeringen die jou tegenhouden om jezelf kwetsbaar op te stellen. Want pas als je dat bij jezelf herkent, kun je er ook wat mee. Kun je aan de slag om je negatieve ervaringen te verwerken en te werken aan je zelfbeeld. En kun je bewust de keus maken om daar overheen te stappen. En dat kan ontzettend veel opleveren, zowel voor jezelf als voor de mensen om je heen. Juist door je kwetsbaar op te stellen, kun je de relatie met de mensen om je heen verdiepen. Kun je de hulp ontvangen die je zo nodig hebt. En kun je anderen bemoedigen die zelf misschien met soortgelijke dingen worstelen.

Praat erover door tijdens de koffieochtend van 5 april

Wil je hier graag een keertje over doorpraten? Dat kan! Op woensdag 5 april 2023 organiseer ik weer een Levenshuis koffieochtend, waar deze keer het thema ‘Kwetsbaarheid’ centraal staat. Bij wie voel jij je veilig om je kwetsbaar te kunnen opstellen? En zou je dat misschien meer kunnen doen? En over welke onderwerpen voel jij je het meest kwetsbaar? Een mooi thema om over na te denken en in gesprek te gaan met andere vrouwen onder leiding van mij als coach. Wil je erbij zijn? Meld je dan snel aan via de volgende link.

Kun je wel wat hulp gebruiken om je kwetsbaar te durven opstellen?

Vind je het lastig om hier zelf mee aan de slag te gaan? Kun je wel wat hulp gebruiken om je vaker kwetsbaar op te stellen en je relaties te verdiepen? Meld je dan eens aan voor een gratis minder-stress-meer-jezelf sessie en ontdek wat jij zou kunnen doen om hier echt stappen in te zetten!