Vijf bijbelse waarheden over licht

foto van pexels pixabay

In deze donkere maanden van het jaar hebben we als mens extra behoefte aan licht. We hangen gezellige lampjes op binnen en soms ook buiten, en steken wat extra kaarsjes aan. We hebben licht hard nodig, en vooral het Licht van God. Waarom? Omdat licht hoop geeft en nog veel meer. In deze blog laat ik je vijf voorbeelden zien van wat licht ons geeft.

1. Licht geeft hoop

Heb je wel eens zo’n moment dat je alle hoop even kwijt bent? Dat je even niet meer ziet hoe het weer goed gaat komen? Misschien omdat je net hebt gehoord dat je bent ontslagen of dat een geliefd familielid plotseling is overleden. Hoe kom je daar ooit weer overheen? Ga je je ooit weer beter voelen? Op zo’n moment kun je je daar even weinig bij voorstellen.

‘Het volk dat nu in het donker leeft, zal een stralend licht zien. Een helder licht zal schijnen in het land waar het nu nog donker is’ profeteerde Jesaja duizenden jaren geleden (Jesaja 9:1). In de tijd van Jesaja leek de situatie van het volk Israël soms ook hopeloos. Maar Jesaja kijkt verder vooruit en kondigt alvast de komst aan van Jezus. Het wordt beter, er komt licht, een stralend en helder licht zelfs! Zo beloofd God dat ook aan ons. Ook als wij het even niet zien, belooft Hij ons: Het wordt beter, er komt licht!

2. Licht geeft richting

Af en toe kom je in je leven op een kruispunt, en sta je voor de keus: ga je naar links of naar rechts? Neem je de ene baan of toch die andere? Blijf je wonen in hetzelfde huis (en nu eindelijk die keuken vervangen) of ga je toch verhuizen? Welke keus maak je dan? In het klein maken we dat soort keuzes elke dag. Eten we vandaag pasta of rijst? Doe ik de verwarming een graadje hoger of lager? Ga ik de keuken schoonmaken of toch even een lekker boek lezen? Sommige keuzes gaan ons heel makkelijk af, andere hebben we wat meer moeite mee.

‘Uw woord is een lamp voor mijn voet en een licht op mijn pad’ (Psalm 119:105), lezen we in Gods woord. Als je wel eens hebt meegedaan aan een dropping ’s avonds laat, dan weet je dat je bij zulke activiteiten zeker niet je zaklamp moet vergeten. Want als je in het donker over een bospaadje of door een weiland loopt, heb je geen idee wat er voor je is. Zonder lamp kun je zo in een kuil stappen of in een grote plas. Zo helpt het licht van Gods woord ons om te bepalen wat onze volgende stap moet worden. Let wel: dat betekent niet dat alles licht wordt om je heen en dat je al kunt kijken tot aan de horizon. Maar stap voor stap helpt God ons door zijn woord naar onze bestemming.

3. Licht geeft veiligheid

Angst kan je soms zomaar overvallen. Vooral op een moment dat je alleen bent en je even niet lekker in je vel zit. Of als je ’s nachts even niet kunt slapen. Dan kunnen er opeens allemaal piekergedachten en oude angsten in je naar boven komen. ’s Nachts in het donker voelen zulke gedachten vaak heel reëel. Overdag in het licht voelt dat heel anders. Vaak begrijp ik achteraf niet waar ik ’s nachts zo moeilijk over deed. Maar ’s nachts is dat een stuk lastiger om dat te relativeren.

David zegt in psalm 27: ‘De HEER is mijn licht, mijn behoud, wie zou ik vrezen? Bij de HEER is mijn leven veilig, voor wie zou ik bang zijn?’ (psalm 27:1) Bij God ben je zo veilig als je maar zijn kan. Daar kun je jezelf mee geruststellen op je zwakke momenten als je het even niet overziet. Je bent veilig bij Hem!

4. Licht geeft helderheid

Heb jij ook zo de neiging om jezelf te vergelijken met andere vrouwen? Met vrouwen die meer energie hebben, die meer leuke dingen doen met hun kinderen, beter zijn in hun werk, niet zo snel chagrijnig zijn en dichter leven bij God? Waarom heb je zelf toch steeds weer het gevoel dat je tekort schiet?

Het is in de praktijk vaak best lastig om een goed beeld te hebben van jezelf. Bij andere mensen vinden we het niet zo ingewikkeld om hun sterke punten te benoemen, maar die van onszelf zijn vaak een stuk lastiger te achterhalen. Soms is het ook lastig om jezelf helemaal te begrijpen. Waarom roept iets nu zo veel emoties bij je op? En reageer je daar zo fel op? Soms is dat wel duidelijk, maar soms ook helemaal niet.

Paulus schrijft in de brief aan Efeze: ‘Moge uw hart verlicht worden, zodat u zult zien waarop u hopen mag nu Hij u geroepen heeft, hoe rijk de luister is van de erfenis die de heiligen van Hem ontvangen.'( Ef 1:18). God wil ons hart verlichten en ons helpen om een goed beeld te krijgen van onszelf. Bijvoorbeeld dat we door Hem geroepen zijn, dat we bij Hem horen, we krijgen van Hem zelfs een erfenis, en niet zomaar eentje. Voor God ben je ontzettend waardevol, en zo mag je jezelf ook zien!

5. Licht weerkaatst

Wat kan jij betekenen voor de mensen om je heen, met de gaven en talenten die God jou heeft gegeven? Juist als je jezelf beter leert kennen, en je meer bewust wordt van je gaven en talenten, ben je ook beter in staat om keuzes te maken die daarbij aansluiten. En nee zegt tegen dingen die daar niet bij passen. Dat voelt in het begin ongemakkelijk. Maar het is zeker geen kwestie van egoisme. Want juist als je dingen doet die passen bij wie je bent, kun je veel beter tot zegen zijn voor de mensen om je heen.

Jesaja zegt in een van zijn laatste profetieen: ‘Sta op en schitter, je licht is gekomen, over jou schijnt de luister van de Heer’. (Jesaje 60:1). Jij mag stralen, omdat God zijn licht over jou heen straalt! Het enige wat jij eigenlijk hoeft te doen, is zijn licht te weerkaatsen, zodat je het doorgeeft aan de mensen om je heen. Schitterend zoals God dat heeft bedacht!

‘Kom mee, laten we leven in het licht van de Heer’

Ga je mee? Uiteindelijk is de keus aan jou. Kies je ervoor om in het licht te leven? Kies je ervoor om te leven in het licht van God? Bovenstaande tekst is een oproep van de profeet Jesaja (jes 2:5). Laat je Gods licht schijnen over die delen van je leven die nu nog in het donker zijn? Waar je vooral zelf de touwtjes in handen hebt? Misschien voelt dat spannend, maar net zoals het licht van de zon warmte en energie kan geven, zo kan het licht van God dat ook!

Kun je wel wat hulp bij gebruiken om meer tot rust te komen?

Vind je het lastig om die keus te maken? Om Gods licht te laten schijnen over de dingen waar je mee wostelt of de keuzes waar je voor staat? Om dingen meer los te laten en aan Hem over te geven? Kun je daar wel wat hulp bij gebruiken? Meld je dan eens aan voor een gratis minder-stress-meer-jezelf sessie en ontdek wat jou dat zou kunnen opleveren.