De decemberstress te lijf

decemberstress
Foto van Lina Kivaka via pexels.com

December is altijd een hectische maand, zeker als je een gezin hebt. Een maand vol drukte en hoge verwachtingen. Verwachtingen van leuke kadootjes, een mooi aangekleed huis, gezellige feestjes met familie en vrienden. En dan vaak ook nog de kerstborrels, etentjes en kerstconcerten op je werk, op school en misschien nog bij de scouting of de voetbal van je kinderen. Als je niet oppast, ren je van hot naar her om het voor iedereen leuk en gezellig te maken, en ren je jezelf een beetje voorbij. Hoe kun je het zo organiseren, dat je er zelf ook nog van blijft genieten? Ik geef je vijf vragen mee om over na te denken, om die decemberstress te lijf te gaan.

Wat past bij jou?

Voordat je in de actiemodus schiet en aan de slag gaat met het kopen van kadootjes, uitzoeken van kleding en schrijven van kerstkaarten, is het goed om eens voor jezelf af te vragen: wat is nu mijn manier om al die feesten te vieren? Wat past bij mij en bij mijn gezin in deze levensfase? December is een maand vol tradities en voor je het weet, vier je de feestdagen op een manier die voor jou meer voelt als een verplichting dan als een feest waar je echt van geniet. Door corona heb je de afgelopen paar jaar de feestdagen waarschijnlijk niet zo gevierd zoals je dat gewend was. Dit jaar kan het wel weer gewoon zoals vanouds, maar is dat ook wat je wilt?

Wat vind jij zelf leuk en belangrijk? Vind jij het heerlijk om met de hele familie bij elkaar te komen en geniet je van een paar familiebijeenkomsten achter elkaar? Of past het meer bij jou om het wat kleiner en eenvoudiger te doen met een paar mensen tegelijk? Of zou je het liefst er een paar dagen tussenuit gaan en al die familiefeestjes skippen? Durf je die vraag op tafel te leggen, bij jezelf en bij je gezin? Wie weet wat voor verrassende gesprekken en ideeën dat oplevert. Misschien kom je tot een compromis die veel minder decemberstress oplevert.

Kan het ietsje minder?

December is een maand van groots uitpakken, tenminste, als je de media moet geloven. Veel kadootjes, prachtige evenementen en kerstconcerten die je kunt bezoeken en uitgebreid lekker eten. Het kan best lastig zijn om daar niet in mee te gaan. Zeker omdat je niet alleen te maken hebt met je eigen ideeën daarover, maar ook met die van je kinderen en de familie met wie je de feestdagen samen viert.

Maar is het niet zo dat als je het allemaal wat minder doet, je misschien wel meer kunt genieten van de dingen die je wèl doet? Dat je kinderen misschien wel meer genieten van die paar kadootjes in plaats van die hele berg? En dat je meer geniet van die ene familiebijeenkomst en dat ene kerstconcert, als je er de volgende dag niet weer eentje in je agenda hebt staan?

Zelf hebben wij kerst jarenlang gevierd zoals heel veel mensen dat doen: de eerste kerstdag met de ene familie en de tweede kerstdag met de andere. Waarna wij zelf de dag na kerst op apegapen op de bank lagen. Vandaar dat wij op een gegeven moment gezegd hebben dat we dat anders wilden doen. Een van de kerstdagen vierden we met ofwel de ene ofwel de andere familie. De andere kerstdag vierden we thuis met ons gezin. En van die gezinsdag, waarop we samen gingen gourmetten en later samen gingen koken, geniet iedereen minstens zo veel.

Moet je alles zelf doen?

Heb jij als vrouw en moeder ook de neiging om al die regeldingen naar je toe te trekken? Omdat je weet dat ze dan tenminste gebeuren op de manier zoals jij dat graag wilt? Of omdat al die anderen al zo druk zijn met van alles en nog wat, en je hen daar niet ook nog mee wilt belasten? Niet zo gek, dat je jezelf dan helemaal voorbij rent in deze tijd.

Ga dan eens zitten en maak eens een lijstje van alles wat er moet gebeuren. Schrijf niet alleen de extra’s op die je moet doen vanwege de feestdagen. Schrijf ook de gewone dingen op zoals je boodschappen en je huishouden. Ga vervolgens dat lijstje voor jezelf eens langs. Stel jezelf de vraag bij elk punt op de lijst: Is het echt nodig dat dit gebeurt? Moet het nu, of kan het ook later? En moet ik het zelf doen, of kan het ook door iemand anders gedaan worden? Misschien vindt een van de andere gezinsleden het bijvoorbeeld wel leuk om te zorgen voor de kerstkaarten. Of kom je voor jezelf tot de conclusie dat je het eigenlijk helemaal niet nodig vindt om kerstkaarten te sturen.

In ons eigen gezin was december vaak nog extra druk doordat een van de kinderen jarig is, een week voor Sinterklaas. Vandaar dat ik op een gegeven moment met onze zoon heb afgesproken dat we zijn kinderfeestje zouden doorschuiven naar het voorjaar. Uiteindelijk bleek dat echt een win-win oplossing. Voor hem was het veel leuker om een paar maanden later nog wat kadootjes te krijgen. Bovendien konden we het feestje daardoor lekker buiten doen.

Heb je tussen alle decemberstress nog een momentje voor jezelf?

Met alle decemberdrukte zijn die momentjes voor jezelf vaak de eerste dingen die erbij inschieten. Terwijl je ze juist dan misschien wel extra hard nodig hebt. Gewoon omdat je tijd nodig hebt om op te laden. En misschien juist ook wel omdat al die feestdagen je ook extra kunnen bepalen bij het gemis van een geliefde, waar je in zo’n periode nog eens extra bij wordt bepaald. Dan is het extra belangrijk om daar niet aan voorbij te rennen en jezelf ook de ruimte te geven om daarbij stil te staan, om ruimte te geven aan de emoties die dat oproept.

Denk eens na hoe je dat kan creëren voor jezelf. Is het misschien mogelijk om een extra vrije dag op te nemen van je werk? En als je werk dat niet toelaat, kun je het dan misschien op een andere manier regelen voor jezelf? Misschien kan je in het weekend af en toe een uurtje voor jezelf pakken. Bijvoorbeeld om even lekker alleen gaan wandelen, fietsen of je terugtrekken met een boek. Wat zou voor jou kunnen werken? En plan dat ook gewoon in. Schrijf het in je agenda, zodat het duidelijk is en er geen andere dingen tussendoor komen. Tijd met jezelf inplannen heeft dezelfde prioriteit als tijd met anderen!

Wat is het beste voor je kinderen?

Als we zo rennen en vliegen vol decemberstress, doen we dat misschien wel vooral voor onze kinderen. Omdat we het de kinderen gunnen om leuke kadootjes te krijgen, mee te doen met de kerstvieringen van school, kerk en voetbal en leuke dingen te doen in de kerstvakantie. Want uiteindelijk gun je hen toch het allerbeste. Veel vrouwen worstelen met perfectionisme, en dan misschien wel vooral naar de kinderen toe. Maar tegelijkertijd kunnen we onszelf daar behoorlijk mee opjagen en onze eigen stress mee creëren.

Toen onze kinderen klein waren, hadden wij er bewust voor gekozen om niet al te veel geld uit te geven voor de sinterklaaskadootjes. Tegelijkertijd wilde ik hun niet teleurstellen en maakte ik mezelf superdruk om van dat budget dan wel zo veel en zo leuk mogelijke kadootjes te kopen, nieuw of anders tweedehands. Met als gevolg dat ik mezelf nog net zo veel aan het opjagen was. Misschien had ik daardoor zelfs nog wel meer decemberstress dan anders.

Misschien is dat wel de lastigste uitdaging als het gaat om decemberstress. Om te accepteren dat het ook voor je kinderen niet altijd zo gaat zoals je het graag voor ze zou willen. Omdat je het financiele budget er niet voor hebt. Of omdat je de energie niet hebt om daar allemaal aan mee te doen. Of omdat je kinderen daar zelf ook de energie niet voor hebben. Maar misschien geef je ze uiteindelijk daarmee wel een levensles waar ze later heel veel aan hebben. Eentje die eigenlijk nog waardevoller is dan welk kado dan ook.

En jij… hoe ga jij de decemberstress te lijf?

Welke gedachte speelt door jou hoofd als je nadenkt over de decembermaand? Op wat voor manier ervaar jij stress door al die feestdagen? En wat zou jij kunnen doen om daar meer van te genieten en je minder te laten opjagen?

Kun je wel wat hulp gebruiken om die decemberstress te verminderen?

Vind je het lastig om hier zelf mee aan de slag te gaan? Kun je wel wat hulp gebruiken om je stress te verminderen, vaker te ontspannen en een betere balans te vinden voor jezelf? Meld je dan eens aan voor een gratis minder-stress-meer-jezelf sessie en ontdek wat jij zou kunnen doen om hier echt stappen in te zetten!