Zes redenen waarom een coach de investering waard is

coachtraject
foto door SHVETS Production via Pexels

Eerlijk is eerlijk: een coach is niet goedkoop. Voor sommige vrouwen kunnen die kosten best een drempel zijn om naar een coach toe te gaan. Zelfs als de financiële ruimte er op zich wel is, is het vaak een grote stap om zo veel geld uit te geven voor jezelf. Want wat levert dat geld nu eigenlijk op? In deze blog geef ik je zes redenen die een coachtraject de investering waard maken.

1. Coaching geeft overzicht

Het is vaak best lastig om je eigen gedachten, emoties en verlangens te ontwarren. Wat wil je nu eigenlijk echt? Wat zijn nu precies de dingen die af en toe zo veel stress veroorzaken? Waarom reageer je soms zoals je doet? Welke dingen loop je nu echt warm voor? Wat vind je nu echt belangrijk? Een serie gesprekken met een coach kan je helpen om die dingen op een rijtje te krijgen en helder te krijgen voor jezelf.

2. Coaching geeft focus

Een coachtraject kan je niet alleen helpen om helder te krijgen wat je nu eigenlijk wilt, maar vervolgens ook de focus vast te houden om daarvoor te gaan. Om je niet te laten ontmoedigen en te laten afleiden, maar echt te gaan voor datgene wat jij belangrijk vindt. En om net dat zetje te krijgen dat je nodig hebt om daadwerkelijk te doen wat je al langer van plan was.

3. Een coachtraject geeft rust

Heb je ook van die oude koeien in je leven die telkens weer boven komen en je lastig vallen? Dingen van vroeger waar je telkens opnieuw weer aan herinnerd wordt? Herinneringen die getriggerd kunnen worden door iets heel kleins, waardoor dat voor jou veel groter aanvoelt? Veel dingen waar we in het dagelijks leven mee worstelen, hebben hun oorsprong in ons persoonlijk verleden. Patronen die elke keer weer terugkomen. Soms is dat heel herkenbaar, maar heel vaak ben je je dat voor jezelf niet eens zo bewust. Vandaar dat ik bij coachtrajecten bijna altijd de tijd neem om stil te staan bij het verleden. Heel vaak concluderen cliënten achteraf dat dat de meest waardevolle gesprekken waren, wat hen het meest heeft opgeleverd.

4. Een coach geeft je een eerlijke spiegel

Soms heb je het even nodig om eerlijke feedback te krijgen op de dingen die je doet. Voor familie en vrienden is het vaak lastig om je die te geven, simpelweg omdat ze zo dichtbij je staan. En als ze het al geven, is het voor jezelf niet altijd even eenvoudig om dat van hen te ontvangen zoals het is bedoeld. Als coach sta ik enerzijds wat verder van je af, en tegelijkertijd leer ik je in een paar coachgesprekken vaak heel goed kennen, met je sterke en zwakke kanten. Dat maakt het voor mij makkelijker om je zonodig een confronterende vraag te stellen, en je daarmee aan het denken te zetten over je vaste manier van doen. Uiteindelijk kan je zo op het spoor komen van de verandering waar je zelf zo naar verlangt.

5. Een coachtraject levert resultaat

Als je worstelt met stress, onzekerheid of hoogsensitiviteit, kun je daar natuurlijk ook gewoon zelf mee aan de slag. In boeken en op internet zijn goede adviezen in overvloed. De kunst is alleen om ze ook daadwerkelijk toe te passen en dat dan ook nog een tijdje vol te houden. Bij de meeste mensen valt dat in de praktijk vies tegen. Als coach kan ik je helpen om die doelen ook echt te halen.

Allereerst door samen eens goed naar die doelen te kijken. Om eerst eens te kijken naar de dieperliggende reden waarom je dit zo graag wilt en welke belemmeringen je tot nu toe hebben tegengehouden. En om vervolgens samen doelen te bedenken die voor jou haalbaar zijn en passen bij wie jij bent. Bovendien kan ik als coach fungeren als een stok achter de deur, zodat je ook daadwerkelijk aan de slag gaat om te doen wat je van plan was.

6. Een coach bespaart tijd, energie, frustratie en geld

Oké, een coachtraject is inderdaad niet goedkoop. Maar uiteindelijk kan het je ook veel tijd, energie, frustatie en zelfs geld besparen. Veel succesvolle zakenmensen maken bijvoorbeeld regelmatig gebruik van een coach. Zij weten namelijk dat ze daardoor veel meer bereiken dan ze ooit in hun eentje voor elkaar zouden kunnen krijgen. En dat geldt ook voor jou. Een coachtraject kan je helpen om om meer ontspannen in het leven te staan en voorkomen dat je in een burn-out terecht komt. Om niet meer zo geleefd te worden door de mensen om je heen en tijd vrij te maken voor dingen waar je zelf echt van oplaadt. Met als gevolg dat je je fitter en energieker voelt, meer geniet van wat je doet en meer bewust aandacht kan geven aan de mensen die je liefhebt.

En jij?

Uiteindelijk is het resultaat van coaching voor iedereen weer anders, afhankelijk van datgene waar je mee worstelt en waar je mee aan de slag wilt gaan. Nieuwsgierig wat een coachtraject jou persoonlijk kan opleveren? Maak dan eens een afspraak voor een gratis minder-stress-meer-jezelf sessie, fysiek of online. Ontdek in dit gratis coachgesprek welke stappen jij zou kunnen zetten jouw persoonlijke doelen te bereiken.