Onzekere tijden – hoe ga jij daar mee om?

Foto van Pexels, Karolina Grabowska

Op het journaal vliegen de slechte berichten je soms om de oren. En steeds vaker gaat het niet over problemen ver weg, maar over dingen die je direct kunnen raken. Niet zo gek als je daar af en toe van in de stress schiet en je zorgen maakt. Hoe ga jij om met zulke onzekere tijden? Waar focus jij op? In deze blog geef ik vijf suggesties waar je op kunt focussen in tijden van onzekerheid.

Onzekere tijden kunnen zorgen voor stress. De een heeft daar meer last van dan de ander. Maar zeker als het langer duurt, gaat het de meeste mensen niet in de kouwe kleren zitten. Zelf vond ik dat een van de lastigste dingen tijdens de piekperiode van de coronacrisis: het feit dat je niet wist of de lockdown na 3 weken voorbij zou zijn, of dat het nog weken of maanden langer zou duren. Juist die onzekerheid maakte het af en toe zo lastig om de moed erin te houden.

Op dit moment is corona naar de achtergrond geschoven, maar zijn er allerlei andere problemen bijgekomen die voor veel mensen minstens zo stressvol kunnen zijn. De hoge inflatie die ervoor zorgt dat je wekelijkse boodschappen steeds duurder worden. De oplopende energierekening, die bij sommigen torenhoog is of lijkt te gaan worden. De stress op het werk doordat het werkgevers maar niet lukt om hun vacatures op te vullen. Vul het verder zelf maar in.

Wat is jouw focus in onzekere tijden?

Als mens zijn wij vaak geneigd om te focussen op slecht nieuws. Op een of andere manier komt dat bij ons veel dieper binnen dan positief nieuws, en onthouden we dat ook veel beter. En zonder dat we dat vaak door hebben, reageren we daarop met een stressreactie. Dat betekent dat ons lichaam zich automatisch alvast voorbereid om te vechten, te vluchten of juist te bevriezen. Met als gevolg dat we minder helder kunnen nadenken. Onze focus vernauwt zich en ons relativeringsvermogen neemt af, waardoor nieuws nog harder binnenkomt. En zo loopt de stress nog verder op.

Focus op je cirkel van invloed

Om die vicieuze cirkel te doorbreken, is de uitdaging vooral om je focus te verleggen. Maar hoe doe je dat? Om dat voor mezelf wat helderder te krijgen, wordt ik altijd geinspireerd door de Amerikaanse managementgoeroe Stephen Covey, die het concept bedacht van de ‘Cirkel van betrokkenheid’ en de ‘Cirkel van invloed’. De cirkel van betrokkenheid is de buitenste cirkel en omvat eigenlijk alles waar jij je bij betrokken voelt. Dat kan te maken hebben met je vrienden en familie, je persoonlijke ontwikkeling, je hobby’s, je gezondheid, maar ook dingen als maatschappelijke vraagstukken en nieuwsberichten die jou en je familie rake. Binnen de cirkel van betrokkenheid is een kleinere cirkel, en dat is jouw ‘Cirkel van invloed’. Daar binnen zijn de dingen waar jij direct invloed op hebt. Covey roept op om je tijd vooral te besteden aan dingen die liggen in deze binnenste cirkel. Wat dat betekent in de praktijk? Ik geef je vijf concrete voorbeelden.

1. Beperk je focus op nieuws

Als je wilt, kun je de hele dag door wel het nieuws blijven volgen, via TV, sociale media en allerlei apps en websites. Maar vraag je jezelf eens af: zit dat in jouw cirkel van invloed of in jouw cirkel van betrokkenheid? Voor de meeste mensen geldt waarschijnlijk net als voor mij dat het vooral in mijn cirkel van betrokkenheid zit. Het heeft wel impact op mijn eigen leven, maar omgekeerd kan ik er weinig aan doen, tenzij ik besluit om in de politiek te gaan of me in te zetten voor een belangenorganisatie. In dat geval komt het nieuws dat daarmee te maken heeft natuurlijk wel binnen mijn eigen cirkel van invloed.

Doe je dat niet, dan kun je je afvragen wat het volgen van het nieuws je nu eigenlijk oplevert, behalve dat je je nog meer zorgen kan maken of je kan opwinden over de politiek. Natuurlijk is het goed om op de hoogte te blijven van het nieuws, maar wat is voor jou dan een goede manier? Welk medium werkt voor jou het beste? Hoeveel tijd wil je ermee bezig zijn? En wat is een goed moment op de dag om het door te nemen?

2. Focus op oplossingen

Schiet je in de stress door iets wat je hoort op het nieuws of wat er gebeurt in je eigen situatie? Vaak is het dan lastig om helder na te denken. Je kunt jezelf dan weer op gang helpen door iets heel kleins te bedenken wat je toch zou kunnen doen. Natuurlijk zal je probleem van de oplopende energierekening niet direct zijn opgelost als je erin slaagt om een goedkopere shampoo te kopen. Daar gaat het ook niet om. Het gaat er vooral om dat je daarmee je mindset verandert, waardoor je in staat bent om verder na te denken over andere oplossingen. Bovendien geeft het jezelf weer een gevoel van controle, iets waar je in zulke onzekere tijden extra behoefte aan hebt.

3. Focus op ontspanning

Goede zelfzorg is altijd belangrijk, maar in tijden van stress is dat helemaal het geval. Zorg er dus voor dat je door de stress niet alleen maar blijft rennen, maar dat je voor jezelf ook blijft zorgen voor voldoende momenten van ontspanning en afleiding.

4. Focus op verbinding

Op moeilijke momenten kun je soms geneigd zijn om het zelf uit te zoeken. Misschien schaam je je voor de situatie waar je in zit, vind je het lastig om erover te praten of wil je er anderen niet mee belasten. Maar juist in onzekere en moeilijke tijden heb je andere mensen nodig, en zij jou ook. Blijf dus zoeken naar momenten van verbinding met de mensen om je heen!

5. Focus op God

Juist in onzekere tijden heb ik veel houvast aan mijn geloof in God, die alles in zijn hand houdt en alles overziet. In jesaja 41:10 zegt Hij tegen ons: ‘Wees niet bang, want Ik ben bij je. Vrees niet, want Ik ben je God. Ik zal je sterken, Ik zal je helpen, je steunen met mijn onoverwinnelijke rechterhand.’ In stressvolle periodes schrijf ik zulke teksten voor mezelf op een briefje, en leg die naast mijn bed of bureau. Zo herinner ik mezelf daar steeds weer aan. Het kan ook heel helpend zijn om een paar van zulke teksten voor jezelf uit je hoofd te leren. Dan wordt het nog makkelijker om dit niet te vergeten.

En jij?

Lukt het jou om je focus te verleggen in onzekere tijden? Om je geen zorgen te maken en in de stress te schieten? Kun je daar misschien wel wat hulp bij gebruiken? Maak dan eens een afspraak voor een gratis minder-stress-meer-jezelf sessie, fysiek of online, om daar eens over door te praten en te ontdekken welke stappen jij zou kunnen zetten om meer rust en balans te ervaren in je leven.