Grenzen stellen of pleasen?

bron: freepik.com

Heb jij net als veel andere vrouwen moeite met grenzen stellen? Zeg je geregeld ‘Ja’ op een verzoek, terwijl je van binnen eigenlijk ‘Nee’ voelt? Eigenlijk ben je dan meer aan het pleasen, en dan niet op een gezonde manier. In deze blog leg ik je uit wat gezonde en ongezonde manieren van pleasen zijn en hoe je kunt leren om op een gezonde manier je grenzen aan te geven.

Wat gebeurt er bij jou op het moment dat je je grenzen niet goed aangeeft? Dat je ‘ja’ zegt op een verzoek terwijl je dat eigenlijk helemaal niet wilt? Misschien zeg je ‘ja’ tegen een activiteit die eigenlijk helemaal niet past bij wie jij bent, met jouw persoonlijkheid en talenten. Of zeg je ja, terwijl je er gewoon de energie niet voor hebt. Misschien zeg je ‘ja’ vanuit angst. Omdat je bang bent om afgewezen te worden. Of omdat je bang bent om iets te missen. Misschien ben je bang om iemand te kwetsen of om er niet bij te horen… Het kan ook zijn dat je ‘ja’ zegt vanuit plicht. Je denkt dat het gewoon zo hoort om dat te doen. Of je vindt dat dat moet vanuit je christen zijn. Of is het bij jou ten diepste een kwestie van eerzucht? Omdat je trots bent dat je hiervoor wordt gevraagd? Dat je het een eer vindt om dit te kunnen doen?

Grenzen stellen lastig? Je bent niet de enige!

Voor jezelf lijken dat allemaal heel logische redenen. Maar als je het zo leest, voel je misschien al wel aan dat veel van deze redenen toch niet de beste motivatie zijn om iets te doen. Waarom laten we ons daar dan toch zo vaak door leiden, zelfs al weten we dat eigenlijk best? Want stel je gerust: je bent zeker niet de enige die hiermee worstelt. Veel vrouwen vinden het lastig om op een gezonde manier hun grenzen aan te geven en merkten telkens weer dat ze opnieuw over hun eigen grenzen heengaan om anderen te helpen.

Ongezond pleasen

De christelijke therapeuten Carianne Ros en Michelle van Dusseldorp ontdekten door literatuurstudie en gesprekken met honderden mensen dat heel veel mensen ditzelfde probleem hebben. Allemaal hebben ze zich in de loop van de jaren een ongezonde manier van pleasen aangeleerd. Maar tegelijkertijd kwamen beide therapeuten erachter dat dit niet bij iedereen dezelfde oorzaak heeft. Achter dit pleasegedrag kunnen namelijk verschillende patronen en overtuigingen ten grondslag liggen, die op verschillende leeftijden kunnen zijn ontstaan. Ook al vinden zo veel vrouwen het dus allemaal even lastig om grenzen te stellen, toch is de achterliggende reden dus niet voor iedereen hetzelfde. En dat betekent dat de oplossing ook voor iedereen weer net even anders is.

Verschillende manieren van pleasen

Als je dus wilt leren om beter grenzen te stellen en je ongezonde pleasegedrag wilt afleren, is het belangrijk om eerst voor jezelf te achterhalen wat jouw achterliggende reden is. In hun boek ‘Nee is oké’ onderscheiden Carianne Ros en Michelle van Dusseldorp zes verschillende manieren van ongezond pleasen. Als je bijvoorbeeld een wantrouwende pleaser bent, dan zeg je vooral ja omdat je er diep van binnen van overtuigd bent dat andere mensen dingen minder goed kunnen dan jij zelf. Dat maakt het lastig om klussen aan anderen over te laten. Het kan ook zijn dat je meer een manipulerende pleaser bent, waardoor je uitgaat van het principe ‘voor wat, hoort wat’. Je zegt ja omdat je je verplicht voelt om iets terug te doen naar een ander, of omdat je hoopt dat een ander later iets terug doet voor jou. Misschien zeg je vooral ‘ja’ omdat je graagt wilt dat anderen je aardig vinden. In dat geval ben je vooral een relatiezoekende pleaser. Als conflictmijdende pleaser zit je daar aardig dicht bij in de buurt. In dat geval zeg je ja op een verzoek om een ruzie te vermijden. Alles beter dan dat! Een erkenningzoekende pleaser ziet dat net weer even anders. In dat geval gaat het om de erkenning en het besef dat anderen je nodig hebben. Tot slot kan het zijn dat je je meer herkent in de principiële pleaser, die andere mensen vooral helpt vanuit de overtuiging dat dat gewoon zo hoort, of dat het is zoals God dat wil.

Leer grenzen stellen tijdens een Bouwstenen Coachtraject

Wil je graag weten welke manieren van pleasen jij je hebt aangewend, en hoe je kunt leren om op een gezonde manier te pleasen? Tijdens een coachgesprek kunnen we daar samen op ingaan. Dit kan in het kader van het Bouwstenen Coachtraject. Samen kunnen we kijken welke bouwstenen voor jou het meest zinvol zijn. Bij patronen van pleasen is het vaak zinvol om eerst te kijken naar je verleden, om te achterhalen hoe de patronen zijn ontstaan. Daarna kun je stappen zetten om dat patroon te doorbreken. Meld je aan voor een gratis minder-stress-meer-jezelf sessie om te ontdekken wat jouw eerste stap zou kunnen zijn.