Zo zorg je als werkende moeder voor minder stress

bron: freepik.com

De combinatie van je werk, je gezin, je huishouden en alles wat er verder nog bij komt kijken, kan een hoop stress opleveren. Hoe kun je als werkende moeder die stress binnen de perken houden?

Als werkende moeder komt er veel op je af. Op je werk wordt er van je verwacht dat je goede prestaties levert. Het is de bedoeling dat je je volledig inzet voor de organisatie en de mensen waar je mee te maken hebt. En waarschijnlijk vind je dat zelf ook niet meer dan terecht.

Maar er zitten nog veel meer uren in een dag dan de uren dat je bezig bent met je werk. Uren waarin je je kinderen naar school helpt en aan het eind van de dag weer luistert naar hun verhalen. Tijd waarin je je kinderen soms moet helpen bij hun huiswerk, ruzies moet oplossen en hen misschien moet halen en brengen naar sport of muziekles. Momenten die je nodig hebt om een was aan te zetten of nog even de stofzuiger door het huis te halen. En als je dan nog tijd over hebt, dan liggen er nog e-mailtjes op je te wachten van de school, de orthodontist en de kerk.  

Niet zo gek dat het je af en toe te veel wordt en zorgt voor een gevoel van stress. Hoe hou je al die ballen in de lucht en vind je ook nog de rust en ontspanning voor jezelf?

Werkende moeder: Leg de lat minder hoog!

Hoe kun je nu als werkende moeder zorgen voor minder stress en meer ontspanning? Natuurlijk kun je de oplossing zoeken in allerlei praktische tips. Je kunt bijvoorbeeld een schoonmaakster inhuren of je ochtendroutine veranderen. Maar als stresscoach voor vrouwen met een gezin vind ik het zinvoller en belangrijker om dieper te graven en het onderliggende probleem aan te pakken. En vaak is dat het feit dat wij als vrouwen de neiging hebben om de lat zo enorm hoog te leggen, zowel voor onszelf als voor de mensen om ons heen.

Als vrouwen zijn we vaak geneigd om onszelf met anderen te vergelijken. Meestal doen we dat met anderen die net iets beter scoren dan wij. Die hun huis net iets beter op orde hebben, die hun kinderen in net iets leukere kleren rondlopen, die net iets vaker de tijd en energie hebben om leuke uitstapjes te maken met hun kinderen. En dus trekken wij vaak de conclusie dat we zelf ook maar een stapje harder moeten lopen en nog iets beter ons best moeten doen. Want ja, je wilt je kinderen toch niet te kort doen?

Waar komt jouw hoge lat vandaan als werkende moeder?

Misschien herken je je wel in het bovenstaande verhaal. Maar heb ik je tegelijkertijd nog niet zo veel nieuws verteld. Want ja, dat perfectionisme klinkt waarschijnlijk wel herkenbaar. Maar hoe kom je daar nu vanaf? Hoe verander je zo’n denkpatroon bij jezelf? Daarvoor is het nodig om nog weer een laagje dieper te gaan en voor jezelf te ontdekken waar dat perfectionisme vandaan komt. Wat heb jij vroeger meegemaakt waardoor je de lat zo hoog bent gaan leggen? Het is heel helpend als je dat voor jezelf kunt achterhalen.

Bij coachtrajecten merk ik dat het vaak verrassend veel oplevert als ik samen met een cliënt de tijd neem om op een creatieve manier stil te staan bij haar verleden. Ik zie dat vrouwen zich bewust worden van bepaalde patronen en dat ze beter begrijpen hoe bepaalde dingen zijn ontstaan. Daardoor zijn ze beter in staat om wat milder naar zichzelf te kijken. En dat helpt om die lat een stukje omlaag te halen! En om beter hun grenzen aan te geven en nee te zeggen als dat nodig is.

Verander je denkpatronen

Ben je je eenmaal bewust waar je perfectionisme vandaan komt? Dan kun je ook concreet aan de slag om die gedachtenpatronen te veranderen. In mijn coachpraktijk maak ik daarvoor gebruik van cognitieve gedragstherapie (CGT), ook wel rationeel emotieve therapie (RET) genoemd. Hierbij kijken we heel concreet welke gedachtes bij jou bovenkomen op momenten van stress en hoe je die voor jezelf kan ombuigen. Zo kun je jezelf trainen en zul je uiteindelijk meer rust en ontspanning vinden in jezelf.

Stress verminderen met het bouwstenen coachtraject

Wil jij als werkende moeder meer rust en ontspanning ervaren? Wil je nu eindelijk eens wat doen aan die stress die telkens weer bovenkomt? En kun je daar wel wat steun bij gebruiken? Kies dan voor het Bouwstenen Coachtraject. Samen kijken we op welke levensgebieden jij de meeste stress ervaart en wat ervoor nodig is om dat in jouw specifieke situatie te verminderen. Lijkt je dat wat? Meld je dan aan hiervoor via de contactpagina. Je bent ook van harte welkom voor een gratis minder-stress-meer-jezelf sessie. Dit is een gratis coachgesprek, fysiek of online, waarbij ik met je meedenk om te zien welke stappen jij zou kunnen zetten om minder stress en meer rust en ontspanning te ervaren.