Met wortel en al – Waarom het zo goed is om in een coachtraject te beginnen bij je verleden

patronen bij wortel aanpakken

Afgelopen week was ik even in de tuin aan het werk. Het was een mooie zonnige herfstdag en ik was bezig met het wegvegen van de gevallen herfstbladeren, toen ik naast onder de gevallen bladeren wat onkruid tegenkwam. Naast wat kleine jonge plantjes zag ik de bladeren van een paardenbloem. Als je wat vaker tuiniert, dan weet je waarschijnlijk wel dat zo’n paardenbloem bekend is vanwege de diepe stevige wortels, waardoor het lastig is om hem eruit te trekken. Eigenlijk wist ik dat zelf ook wel, maar ik had even geen zin om er veel moeite voor te doen, en dus ging ik voor de makkelijkste weg: ik pakte het plantje vast aan de bladeren en probeerde het zo eruit te trekken. Zoals ik ook wel had kunnen verwachten, werkte dat natuurlijk niet. Het enige wat er gebeurde, was dat ik de bladeren van de wortel aftrok, maar de wortel zelf bleef stevig in de grond zitten. Op het oog zag het er nu wel weer netjes uit, maar zodra het lente wordt, zal hier natuurlijk weer een nieuwe paardenbloem omhoog komen.

Het voorval deed mij denken aan iets wat ik regelmatig tegenkom bij mensen die op zoek zijn naar een coach. Veel mensen vinden het een hele stap om te investeren in een coachtraject voor zichzelf, en als ze het al overwegen, dan willen ze het liefst een kort en krachtig coachtraject met snel resultaat. Met een paar testen die duidelijke antwoorden opleveren en richting geven voor de toekomst. En inderdaad kan een kort coachtraject veel mooie inzichten opleveren en inspiratie voor de toekomst. Maar tegelijkertijd kan het zo zijn dat je daarmee net zo bezig bent als wat ik deed met die paardenbloem: op het oog ziet het er mooi uit, en de komende maanden zal dat ook wel zo blijven, maar daarna komt die oude paardenbloem net zo hard weer terug, omdat ik hem niet met wortel en al had verwijderd. In het leven werkt het vaak ook zo. Als je problemen en patronen niet bij de wortel aanpakt, dan komen ze na verloop van tijd weer net zo hard bij je terug.

Dit is één van de aspecten die de TotalBalance coachingsmethode, die ik gebruik, zo waardevol en uniek maakt. Terwijl veel coaches alleen kijken naar het heden en de toekomst, kijken we in een TotalBalance traject heel bewust eerst naar het verleden, omdat daar vaak de wortel ligt van de patronen waar we nu nog steeds mee worstelen. In een TotalBalance traject wordt je geholpen om op een creatieve manier je verleden bij langs te gaan, zodat je dingen kunt verwerken en afsluiten en op die manier eventuele negatieve patronen kunt doorbreken en positieve patronen kunt versterken. Toen ik zelf onlangs mijn eigen TotalBalance werkboek nog eens doorbladerde, realiseerde ik mij dat juist dat gedeelte van het traject mij de meest waardevolle inzichten heeft opgeleverd, waardoor er ook ruimte ontstond om nieuwe stappen te zetten richting de toekomst. Een grondige aanpak levert uiteindelijk het mooiste resultaat.

Nieuwsgierig geworden? Lees dan verder over het TotalBalance traject of meld je aan voor een gratis kennismakingsgesprek.