Het verleden is de sleutel naar de toekomst

Bij veel coaches ga je als cliënt vooral in gesprek over het heden. Welke dingen loop je tegenaan en hoe zou je dat kunnen veranderen? Zelf vind ik het juist heel belangrijk om ook stil te staan bij je verleden. Waarom? Juist daardoor ontdek je belangrijke sleutels voor de toekomst: Het maakt je bewust van patronen waar je steeds weer in vervalt, door iets wat vroeger is gebeurd. Of van gebeurtenissen die je nog niet helemaal hebt verwerkt, en die af en toe weer boven komen. Vaak merk ik dat de meest waardevolle inzichten juist worden opgedaan tijdens de gesprekkken waarin we bezig zijn geweest met het verleden. Het is dus echt de moeite waard om de bouwsteen ‘Teken je verleden’ op te nemen in je coachtraject!

patronen uit het verleden zijn de sleutel tot de toekomst
Hardnekkige wortels

Afgelopen week was ik even in de tuin aan het werk. Het was een mooie zonnige herfstdag en ik was bezig met het wegvegen van de gevallen herfstbladeren, toen ik naast onder de gevallen bladeren wat onkruid tegenkwam. Naast wat kleine jonge plantjes zag ik de bladeren van een paardenbloem.

Als je wat vaker tuiniert, dan weet je waarschijnlijk wel dat zo’n paardenbloem bekend is vanwege de diepe stevige wortels, waardoor het lastig is om hem eruit te trekken. Eigenlijk wist ik dat zelf ook wel, maar ik had even geen zin om er veel moeite voor te doen, en dus ging ik voor de makkelijkste weg: ik pakte het plantje vast aan de bladeren en probeerde het zo eruit te trekken. Zoals ik ook wel had kunnen verwachten, werkte dat natuurlijk niet. Het enige wat er gebeurde, was dat ik de bladeren van de wortel aftrok, maar de wortel zelf bleef stevig in de grond zitten.

Op het oog zag het er nu wel weer netjes uit, maar zodra het lente wordt, zal hier natuurlijk weer een nieuwe paardenbloem omhoog komen.

Je verleden geeft inzichten

Het voorval deed mij denken aan iets wat ik regelmatig tegenkom bij vrouwen die op zoek zijn naar een coach. Veel vrouwen vinden het een hele stap om te investeren in een coachtraject voor zichzelf, en als ze het al overwegen, dan willen ze het liefst een kort en krachtig coachtraject met snel resultaat. Met een paar gesprekken die duidelijke antwoorden opleveren en richting geven voor de toekomst.

Inderdaad kan een kort coachtraject veel mooie inzichten opleveren en inspiratie voor de toekomst. Maar tegelijkertijd kan het zo zijn dat je op die manier net zo bezig bent als wat ik deed met die paardenbloem: op het oog ziet het er mooi uit, maar ondergronds is het probleem niet opgelost. Bij mij in de tuin is de komende paar maanden geen paardenbloem meer te zien. Maar daarna komt de oude plant net zo hard weer terug, omdat ik hem niet met wortel en al had verwijderd. In het leven werkt het vaak ook zo. Als je problemen en patronen niet bij de wortel aanpakt, loop je er later vaak opnieuw tegenaan.

Sleutel tot de toekomst

Dit is één van de aspecten die de TotalBalance coachingsmethodiek die ik gebruik, zo waardevol en uniek maakt. Zelf heb ik deze methodiek verwerkt in het Bouwstenen Coachtraject, waarin je zelf de verschillende bouwstenen (modules) van je coachtraject kunt kiezen. De module ‘Teken je verleden’ is hierin een heel belangrijke en waardevolle bouwsteen, waar veel voor wordt gekozen.

Bij de TotalBalance methodiek kiezen we er heel bewust voor om eerst te kijken naar het verleden, omdat daar vaak de wortel ligt van de patronen waar we nu nog steeds mee worstelen. We doen dat op een creatieve manier, zodat je dingen kunt verwerken en afsluiten en op die manier eventuele negatieve patronen kunt doorbreken en positieve patronen kunt versterken. Zo is je verleden echt de sleutel voor je toekomst. Toen ik onlangs zelf mijn eigen werkboek doorbladerde, realiseerde ik met dat juist het gedeelte van het coachtraject over het verleden mij uiteindelijk de meest waardevolle inzichten heeft opgeleverd, waardoor er ook ruimte ontstond om nieuwe stappen te zetten richting de toekomst.

Nieuwsgierig geworden? Lees dan verder over het Bouwstenen Coachtraject. Je bent ook van harte welkom om je aan te melden voor een gratis minder-stress-meer-jezelf sessie, waarbij je zult ontdekken welke stappen jij kunt zetten om meer rust en ontspanning te ervaren.