Een nieuwe balans

Soms kom je in je leven op een punt waar je merkt dat je weer op zoek moet naar een nieuwe balans. Dat kan te maken hebben met je gezondheid, een nieuwe fase in je gezin, veranderingen op je werk of in de wereld om je heen. De coronacrisis zorgde voor mij en vele anderen ook voor zo’n overgangsmoment. Helaas is dat niet zo eenvoudig als het afvinken van een punt op je to-do lijst. Met alle onzekerheden van het leven blijft het vaak een kwestie van balanceren.

een nieuwe balans
Het nieuwe normaal

De coronacrisis heeft veel veranderd in onze samenleving, en het nieuwe normaal is iets heel anders dan het oude. Het is natuurlijk fijn dat onze tieners na de lockdown weer naar school mogen en dat we weer kerkdiensten mogen houden, maar in een anderhalve metersamenleving worden dat heel andere schooldagen en kerkdiensten dan voorheen. En het lijkt erop dat dat voorlopig ook wel even zo zal blijven.

Overlevingsstand

Ook hier thuis gaan we zo langzamerhand wat meer richting het nieuwe normaal. In het begin van de coronacrisis functioneerden we vooral vanuit de overlevingsstand. We richtten snel een thuiswerkplek in, maakten afspraken over de huishoudelijke taken en maakten een schoolse planning om de kinderen thuis de nodige structuur te kunnen bieden. Dat werkte prima en was goed vol te houden gedurende een aantal weken, maar op een gegeven moment liepen we toch tegen onze grenzen aan.

Een nieuwe balans

Tijdens de meivakantie besloot ik de knop om te zetten. Als voor mijn man thuiswerken het nieuwe normaal zou worden, net als voor mij, en ook onze tieners de komende weken (maanden?) meest van tijd nog thuis zitten, dan is het zaak om met elkaar een ritme te vinden wat we voor langere tijd kunnen volhouden. Een nieuwe balans.

Een definitief ritme hebben we nog niet, en misschien komt dat er ook wel nooit, een stuk onzekerheid en flexibiliteit lijken erbij te horen in dat nieuwe normaal. Maar we hebben ondertussen wel stappen gezet in de goede richting.

Zo hebben we de thuiswerkplekken anders ingericht om te zorgen dat we ons beter kunnen concentreren en proberen we onszelf te begrenzen om niet telkens weer even met ons werk bezig te zijn. Zelf neem ik tegenwoordig bewuster tijd voor ontspanning, haal ik mijn borduurpakket weer af en toe tevoorschijn en ben ik zelfs begonnen met hardlopen.

Een minder hoge lat

Misschien is de belangrijkste stap voor mezelf wel geweest dat ik de lat iets minder hoog heb gelegd. Elke twee weken een blog online zetten was in deze coronatijd misschien wel te hoog gegrepen. Een perfect thuisschoolprogramma voor elke dag misschien ook. En dat blijkt veel rust en ruimte te geven. Soms zelfs zo veel, dat ik op een dag als vandaag opeens toch een blog kan schrijven. Het nieuwe normaal is voor iedereen weer anders, ook dat is iets wat steeds duidelijker wordt.

Ondersteuning

Hoe is dat voor jou? Ben jij ook nog op zoek naar een nieuwe balans, door de coronacrisis of door een andere oorzaak? Vind je het lastig om daar keuzes in te maken? Als coach wil ik daarin graag met je meedenken. Neem gerust contact op voor een gratis minder-stress-meer-jezelf sessie en ontdek welke stappen jij zou kunnen zetten om meer in balans te komen.