Bescherm je eigen vruchten

balans bewaken

Als je niet oppast, kunnen vogels en ander ongedierte zo al je lekkere vruchten en groente in je moestuin opeten voordat je zelf kunt genieten van alles wat je hebt geplant. Soms moet je even in actie komen om je mooie vruchten te beschermen. Dat is in het gewone leven ook het geval. Want als je niet oppast, is je rust, je vrede, de harmonie in je gezin of je tevredenheid zo geroofd door dingen die ongemerkt op je afkomen. Wat doe jij om jou balans te bewaken tegen ongewenste indringers?

Gulzige spreeuwen

Ik was er vorige week net op tijd bij, met het plukken van deze druiven. Het had weinig gescheeld of ik had er een heel stuk minder gehad. Vorige week zat ik rustig op de bank, toen ik opeens merkte dat er een zwerm spreeuwen in onze tuin neerkwam. Vorig jaar hadden we dat ook gehad, en toen waren binnen een paar minuten alle laatste overgebleven druiven opgegeten. Destijds hingen er gelukkig alleen nog een paar laatste lelijke vruchten. Maar deze keer was ik er nog niet aan toegekomen om alle trossen te knippen! En dus rende ik van de bank naar buiten om die spreeuwen weg te jagen. En besloten we daarna om alle trossen nu dan maar te oogsten, de meeste waren toch al rijp genoeg.

Balans bewaken

Ik bedacht mij dat het in het gewone leven soms ook zo is, dat het soms nodig is om je vruchten in je leven te bewaken, omdat het anders zo maar kan gebeuren dat het van je geroofd wordt. Dat je je rust kwijtraakt, omdat je ongemerkt weer steeds vaker op je telefoon zit. Dat je je vreugde kwijtraakt, omdat je ongemerkt steeds vaker blijft hangen in ontevredenheid. Of dat je je vrede kwijtraakt omdat je je ongemerkt steeds meer laat opjagen door alles wat je zou willen en ‘moeten’ doen.

Een stapje in de goede richting

Zelf merkte ik voor de zomervakantie bijvoorbeeld dat ik steeds vaker geneigd was om even mijn sociale media te checken of iets op te zoeken op google op mijn telefoon, wat mij uiteindelijk veel onrust gaf. Na een zomervakantie zonder sociale media heb ik daar nu een beter ritme in gevonden, waarbij ik nog ruime tijdslimieten heb gezet op verschillende apps. Eens zien hoe dat de komende tijd verder gaat.

Hoe goed kun jij jouw balans bewaken?

Herken je dat misschien ook? Welke vruchten in jouw leven zou je misschien wel wat beter mogen bewaken om te voorkomen dat het wordt geroofd? En hoe zou jij dat kunnen doen? Wil je hier misschien eens over doorpraten? Stuur me dan gerust een berichtje of maak een afspraak voor een gratis minder-stress-meer-jezelf sessie. Wil je hier liever eerst nog wat meer over lezen? Download dan het gratis e-book ‘Maak je niet druk! 4 stappen naar meer rust, dichter bij jezelf en dichter bij God’.