Waar liggen jouw grenzen?

Heb jij soms ook moeite met het aangeven van je grenzen? Dan is een interessante vraag of je eigenlijk wel weet wat jouw grenzen eigenlijk zijn? Wat bepaalt eigenlijk waarom jij iets wel of niet zou willen doen? Gaat dat echt om wat jij zelf wilt, of laat je dat bepalen door hoe het hoort, of door wat je anderen hoort en ziet doen? Zijn jouw eigen grenzen en wat jij zelf eigenlijk echt wilt, misschien een beetje ondergesneeuwd door omstandigheden? Goed om daar wat aan te doen. Want om je grenzen te kunnen aangeven, is het eerst nodig om je grenzen te kennen. Tijd om te gaan sneeuwruimen!

grenzen aangeven

Ik kan enorm genieten van sneeuw en alle prachtige plaatjes die dat oplevert. In onze regio ligt er niet zo veel als in het oosten van het land, maar toch wel zo veel, dat de wandelpaden een dag later nog steeds mooi wit zijn. Het grappige is dat je door de sneeuw niet altijd goed ziet waar het wandelpad ophoudt en de berm begint. Meestal maakt dat niet zo veel uit, maar soms kan dat onhandige, en zelfs gevaarlijke situaties opleveren.

‘ik weet niet wat mijn grenzen zijn’

Het deed me denken aan een gesprek dat ik had met een cliënt afgelopen week. Eén van de redenen waarom ze een coachtraject wilde gaan doen, was omdat ze moeite had om haar grenzen aan te geven. Maar dat was eigenlijk niet het enige probleem, zei ze heel eerlijk. ‘Eigenlijk weet ik vaak ook niet goed wat mijn grenzen zijn’. Herken je dat misschien? Vind jij het ook lastig om je grenzen aan te geven in je werk, of thuis in je gezin? En weet je misschien ook niet zo goed voor jezelf wat jouw grens nu precies is?

Zijn je grenzen door omstandigheden ondergesneeuwd?

Misschien is die grens voor jou niet zo goed herkenbaar, omdat hij eigenlijk net als dat wandelpad is ondergesneeuwd. Misschien door dingen die je vroeger hebt meegemaakt? Of door alle drukte waar je mee te maken hebt op je werk en/of in je gezin? Misschien is het dan nodig om eens te gaan sneeuwruimen, om die grens weer duidelijk naar boven te halen! Want pas dan kun je ook stappen zetten om je grenzen beter aan te geven. En dat kan veel vervelende situaties voorkomen.

Tijd voor sneeuwruimen – leer je grenzen kennen!

Helaas is het bij dit soort ballast meestal zo dat het niet zoals sneeuw vanzelf weer verdwijnt. Vandaar dat het wel belangrijk is om daar zelf stappen in te zetten! Kun je daar wel wat hulp bij gebruiken? Meld je aan voor een gratis minder-stress-meer-jezelf sessie. Van harte welkom!