Beschikbaar?

Wat staat er in jouw status op Whatsapp? Wanneer je Whatsapp voor het eerst op je mobiel installeert, is de standaard vermelding bij de status meestal ‘beschikbaar’. Het is de vraag of die statusbeschrijving wel klopt met de werkelijkheid, ik hoop eigenlijk van niet. Want wie is er nu echt continue beschikbaar voor een whatsapp gesprek? Op zijn minst toch niet als je ligt de slapen of bezig bent met je werk. Of gewoon bezig bent met andere dingen. Veel mensen hebben die status dan ook veranderd in een eigen persoonlijke boodschap, variërend van een leuk plaatje tot een veelzeggende spreuk.

Wanneer ben jij beschikbaar voor anderen? Via Whatsapp, maar ook in het gewone leven? Voor je kinderen als ze hulp nodig hebben of zich gewoon vervelen? Voor je familieleden die om aandacht vragen? Voor die eenzame en hulpbehoevende buren of die vrienden die midden in een verhuizing zitten en wel wat hulp kunnen gebruiken? En wanneer laat je weten: ‘Sorry, nu even niet’?

De afgelopen maanden van de coronacrisis bleek sommige dingen op scherp te zetten, en voor mij was dit er een van. Ik bleek toch minder goed in het communiceren van de boodschap ‘Nu even niet’, dan ik eerder had gedacht. Zolang de kinderen overdag allemaal naar school gingen, was die noodzaak er ook minder, omdat ik onder schooltijd genoeg ruimte had voor mijn eigen dingen. Toen ze opeens allemaal thuis zaten, moest ik voor mezelf bepalen wanneer ik wel en niet beschikbaar wilde zijn, zowel voor mijn kinderen als voor mensen buiten het gezin. En dat vond ik een stuk lastiger. Nee zeggen als ik moest werken of net stond te koken was nog niet zo’n probleem. Nee zeggen omdat ik toe was aan een momentje voor mezelf, bleek een stuk ingewikkelder. Maar minstens zo belangrijk, zo ontdekte ik door schade en schande.

Misschien moeten we het woord ‘beschikbaar’ wel helemaal verwijderen uit ons vocabulaire, in ieder geval als het gaat over onszelf. Willen we eigenlijk wel beschikbaar zijn, als dat betekent dat anderen beschikken over ons, over onze tijd en onze inzet? Hoezo beschikbaar? Misschien is het beter om af te spreken dat we helemaal niet beschíkbaar zijn voor anderen, maar dat we er in plaats daarvan voor kiezen om anderen liéf te hebben. Dat we alleen uit liefde op hun hulpvraag ingaan, en hen helpen op een manier die bij ons past, ieder van ons met zijn eigen gaven en talenten. En daarbij net zo liefdevol zorgen voor onszelf.

Herken je deze worsteling en vraag je je wel eens af waarom jij het lastig vindt om nee te zeggen op sommige hulpvragen? Ben je op zoek naar een betere balans op dit gebied? Lees dan eens het boek ‘Nee is oké’ van Carianne Ros en Michelle van Dusseldorp of kom eens langs voor een coachgesprek om hierover door te praten. Het eerste kennismakingsgesprek is altijd gratis!