Houd de zaag scherp – Het belang van goede zelfzorg

Enkele jaren geleden kocht ik bij de Ikea een mooi keukenmes. Terwijl ik daar nog even verder rondneusde, kwam ik in de schappen ook een messenslijper tegen, een goedkoop dingetje waarmee je heel eenvoudig je messen zou kunnen slijpen. Het leek me ideaal, en de messenslijper belandde al snel in ons winkelwagentje, om vervolgens jarenlang ongebruikt achterin een keukenkastje te blijven liggen. Een paar maanden geleden besloot ik het ding toch eens te gebruiken zoals het was bedoeld en dat keukenmes te slijpen. Ik was verrast door het resultaat. Met een paar keer slijpen was het mes verbazingwekkend scherper geworden en veel prettiger voor gebruik in de keuken. Waarom had ik dat eigenlijk niet eerder gedaan? Vanaf nu zou ik onze messen vaker gaan slijpen, nam ik me voor. Helaas is dat er tot nu toe niet weer van gekomen…

Herkenbaar? Waarschijnlijk wel, en niet alleen als het gaat om keukenmessen. Misschien herken je dit patroon ook wel als het gaat om de zorg voor jezelf. Ik herinner me zelf verschillende momenten waarop ik iets leuks was gaan doen voor mezelf, en verrast was door het effect daarvan. Ik merkte dat er ervan oplaadde en er meer energie van kreeg, en nam me voor om dat soort dingen vaker te gaan doen. Maar helaas kwam dat er vervolgens heel vaak weer niet van…

Het voorbeeld deed mij denken aan het boek van de Amerikaanse schrijver Stephen Covey, De zeven eigenschappen voor succes in je leven’, wat mij altijd enorm heeft aangesproken. Covey noemt hierin als zevende eigenschap: ‘Houd je zaag scherp’. Hij illustreert dit met een verhaaltje over een man die al uren bezig is met het omzagen van een boom, maar daarbij niet echt vooruitgang boekt. Als een voorbijganger hem vraagt waarom hij niet even stopt om zijn zaag scherper te maken, is het antwoord dat hij daar geen tijd voor heeft, hij moet nog veel te veel zagen!

Voor sommige mensen kan het lastig zijn om tijd te nemen voor zichzelf en iets te doen waar ze van genieten en van opladen. Vooral moeders lijken daar vaak mee te worstelen. Iets leuks doen met de kinderen is één ding, maar echt iets voor zichzelf doen voelt bijna egoïstisch. En nu tijdens de coronacrisis alle kinderen thuis zijn, kan het extra lastig zijn om daarvoor tijd te reserveren. En om iets te bedenken wat je echt leuk vindt om te doen, nu je het vaak niet meer kunt doen op de manier zoals je het voorheen deed. Maar uiteindelijk doe je het helemaal niet alleen maar voor jezelf! Als jij er energie van krijgt en er een leuker, creatiever, vrolijker,… mens van wordt, dan levert dat niet alleen wat op voor jezelf, maar ook voor de mensen om je heen!