Maak je geen zorgen? De uitdaging van prikkels van binnenuit

Geen zorgen maken, lukt jou dat in deze corona-tijd?

Ik vind het een behoorlijke uitdaging op dit moment. Sommige dagen lukt het me om er vrij ontspannen in te staan en de dingen gewoon te laten komen zoals ze gaan, maar andere dagen krijg ik het er bij vlagen toch even Spaans benauwd van en lig ik er een deel van de nacht soms wakker van. Voor mijzelf had dat nog niet eens zozeer te maken met angst voor de ziekte op zich, als wel met de de mogelijke maatregelen en de consequenties daarvan voor ons gezin. En inderdaad is het op dit moment best pittig om opeens een soort thuisonderwijzer te zijn voor onze vier tieners, samen met hen wijs te worden uit alle online opdrachten, studiewijzers en videolessen waar ze nu mee aan de slag moeten, te zorgen voor een duidelijke dagstructuur en tussendoor ook nog een beetje toe te komen aan mijn eigen dingen (met nadruk op een beetje).

Als christen heb ik in deze tijd extra veel houvast aan mijn geloof in God, maar de bijbelse opdracht om je geen zorgen te maken, vind ik in een tijd als dit zeker niet makkelijk. Het mooie is dat je in de bijbel veel mensen tegenkomt die dat ook zo voelen, en zeker niet de minsten. De bijbel is wat dat betreft heel eerlijk. ‘Hoe lang nog wordt mijn ziel gekweld door zorgen?’ vraagt David zich bijvoorbeeld af in psalm 13. Ook de apostel Paulus vertelt dat hij soms geen rust kon vinden tijdens zijn reizen. ‘We werden van alle kanten belaagd, van buitenaf door vijanden, van binnenuit door zorgen’, schrijft hij in zijn tweede brief aan de christenen in Korinthe.

Herken je dat beeld? Dat je belaagd wordt van buitenaf en van binnenuit? Van buitenaf door het coronavirus en alle maatregelen waar je mee te maken hebt, maar ook van binnenuit doordat je je zorgen maakt en je druk maakt over wat er verder misschien nog komen gaat? Zorgen maken mag dan wel iets zijn dat gewoon bij het leven lijkt te horen, maar in feite is het net zo’n ongewenste binnendringer als het virus zelf. Het ondermijnt je rust en geestkracht, misschien zelfs wel je fysieke gezondheid. Zoals Corrie ten Boom ooit heeft gezegd: “Door je zorgen te maken, verdwijnen de problemen van morgen niet, maar verdwijnt de kracht voor vandaag.’

Hoe wapen jij je tegen deze vijanden? Over het coronavirus zelf zijn de adviezen duidelijk genoeg. Maar wat doe jij tegen die belagers van binnenuit? Hoe zorg jij voor rust en vrede in jezelf en in je gezin? Zelf merk ik dat ik me echt moet inhouden om niet de hele dag door de nieuwsberichten en sociale media te checken. Natuurlijk is het belangrijk om op de hoogte te blijven, maar ik merk dat ik er soms ook heel onrustig van wordt. Ik doe dus mijn best om dat een beetje in te perken en ook te zorgen voor de nodige rust en ontspanning en tijd te nemen voor bijbel lezen en gebed. Hoe ga jij de strijd aan?