Verrassende levenskracht

Ik vind het mooi om te zien hoe veel levenskracht in de natuur aanwezig is: dieren die overleven op de meest onherbergzame plekken, plantjes die tevoorschijn komen tussen stenen en rotsen. De natuur is vaak krachtiger dan je denkt. Dat was ook waar ik aan moest denken bij deze foto. Een prachtig teer bloemetje dat opeens tevoorschijn is gekomen op een boomstam. In het bos kun je veel van zulke afgezaagde en omgevallen boomstammen tegenkomen, op het eerste gezicht rijp voor de versnipperaar of de houtkachel. Een hopeloos geval.

In je eigen leven kan het soms ook zo aanvoelen. Misschien heb je het gevoel dat je vastloopt, in je werk, je gezin of een relatie. Dat je aanloopt tegen je eigen grenzen of die van anderen. Misschien heb je het idee dat het echt anders moet in je leven, maar ja, hoe dan? Het kan zijn dat je al van alles hebt geprobeerd en je zo langzamerhand een beetje moedeloos voelt, hopeloos.

Niets is minder waar. In zo’n stuk hout, wat wij al snel bestempelen als ‘dood’, zit nog heel veel levenskracht en groeipotentie. Kracht en potentie waaruit iets nieuws kan ontkiemen, zoals het roze bloemetje op de foto. En dat op een plek en een manier die je van tevoren waarschijnlijk nooit had gedacht. Verrassend!

Voor mensen geldt hetzelfde. Ook zij beschikken over verrassend veel levenskracht en groeipotentie. Alleen is het soms lastig om dat zelf te herkennen, zeker als je in een moeilijke situatie zit. Juist op zo’n moment kan een coach helpen om samen terug te gaan naar de basis, waardoor je tot verrassende inzichten komt en stappen gaat zetten die je eerder nooit had bedacht. Ik heb dat zelf in het verleden ervaren toen ik overspannen was. Voordat ik begon aan het coachtraject, had ik niet gedacht dat ik zo ver zou komen en dat ik uiteindelijk weer zoveel kracht en energie zou hebben. Datzelfde zie ik ook bij de cliënten die ik nu als coach begeleid. Het is zeker niet zo dat ik alle antwoorden van tevoren paraat heb. Maar al pratend komen we samen tot belangrijke inzichten en zie ik elke keer weer een stukje verdere groei en ontwikkeling. Verrassend!

Als christen ben ik blij met het besef dat ik die levenskracht niet uit mijn eigen tenen hoef te halen. Ik houd me vast aan de beloften uit Jesaja 40 en 43: Wie hoopt op de HEER krijgt nieuwe kracht: hij (zij) slaat zijn vleugels uit als een adelaar, hij (zij) loopt, maar wordt niet moe, hij (zij) rent, maar raakt niet uitgeput. En: Blijf niet staan bij wat eertijds is gebeurd, laat het verleden nu rusten. Zie, ik ga iets nieuws verrichten, nu ontkiemt het – heb je het nog niet gemerkt? Een mooie ontkiemende bloem. Ik laat me graag verrassen, samen met jou.